Rute Culinare în Republica Moldova

Rute Culinare în Republica Moldova
Un eveniment inedit de promovare a produselor culinare, dar și a culturii din Zona de Centru a Moldovei, a avut loc la Palanca, Călărași.

Este vorba de lansarea a două trasee turistice, în mijlocul codrilor Călărașului, acolo unde ai posibilitatea să descoperi Moldova autentică, cu potențialul ei gastronomic, natural și cultural. Traseele Rute Culinare în Călărași fac parte din proiectul „Rute culinare în Republica Moldova –înregistrarea și promovarea produselor culinare tradiționale din raionul Călărași”, implementat de Fundația de Dezvoltare a Politicilor din Polonia și partenerii săi din Moldova: Mișcarea Ecologistă din Moldova și Casa Părintească de la Palanca, cu susținerea financiară a Guvernului Poloniei.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta zona rurală Călărași, prin înregistrarea și promovarea produselor regionale și locale dar și promovarea potențialului gastronomic și cultural.

„Această idee este ca o explozie nouă, și rutele care sunt foarte bine aranjate, iar noi sperăm să menținem toate așteptările oaspeților care vor veni aici”, a spus directoarea „Casei  Părintești”, Tatiana Popa.

Valeriu Sava, vicepreședintele raionului Călărași a declarat că: „Elementul nou propus de Muzeul Casa Părintească va da un imbold spre dezvoltare. Bicicleta este un transport ecologic, dar și un element de plăcere, pe care doar plimbându-te îl poți simți”.

De-a lungul traseului, turistul va fi ghidat de marcaje speciale de culoare albastră, pe copaci și piloni de înaltă tensiune. De asemenea, este pusă la dispoziție și o aplicație mobilă pentru a ghida biciclistul pe rutele marcate și a oferi informații despre atracțiile locale de pe drum. Rute Culinare în Călărași combină poteci prin arii naturale protejate, câmpuri și livezi, drumuri locale și naționale care duc spre diverse atracții și popasuri turistice.

Cele mai importante popasuri turistice ale celor două trasee culinare sunt: Casa Părintească de la Palanca, Casa Mierii din Răciula și Casa Olarului Vasile Gonciari din satul Hoginești, Călărași, dar și Mănăstirile Răciula, Frumoasa, Hârjauca și Hîrbovăț.

Casa Părintească pune la dispoziție 10 biciclete, căști, veste reflectorizante și unelte de reparat bicicleta, în caz de necesitate.

În cadrul proiectului sunt promovate aproximativ șase localități, iar lungimea traseelor este de peste 30 kilometri.

Fotografii de la eveniment accesați AICI.