STIUDIU Cât de important este peştele ton pentru sănătatea publică din zona Pacificului?

În lupta continuă împotriva obezitaţii, a bolilor de inimă şi a diabetului din regiunea Pacificului, alocarea unor cantităţi suficiente de ton pentru consumul local şi menţinerea acestuia la preţuri accesibile…

“Comunităţile insulare din Pacific au cele mai mari rate de obezitate şi diabet din lume, în primul rând pentru că alimentele tradiţionale, cum ar fi rădăcinoasele, peştele şi fructele de mare sunt înlocuite cu alimente importate relativ ieftine, energizante şi cu valoare nutritivă scăzută” iar “creşterea consumului de peşte şi crustacee, care sunt bogate în proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale este văzută ca o parte importantă a soluţiei “, conform organizaţiei.

Studiul a constatat că până în anul 2020, oamenii din cele 22 de ţări şi teritorii insulare din Pacific vor avea nevoie anual de 268 de mii de tone de peşte pentru securitatea alimentară, iar până în anul 2035 de 344 mii de tone. Totalul consumului de peşte este actualmente de aproximativ 210.000 de tone pe an, iar cea mai mare parte a acestui peşte este prins în recifurile de corali, potrivit Agerpres.ro.

Cu toate acestea, pescuitul de coastă bazat pe recifurile de corali din multe ţări şi teritorii insulare din Pacific nu are capacitatea de a produce mai mult peşte. De fapt, va fi mai puţin peşte de recif pe cap de locuitor pe măsură ce populaţia va creşte, scrie Xinhua.

“Apare un decalaj între cât de mult peşte poate fi recoltat în mod durabil din recifele bine gestionate şi cantitatea de peşte recomandat pentru o bună nutriţie”, a spus Moses Amos, director al Departamentului pentru Ecosisteme Marine, Pescuit şi Acuacultură din cadrul Secretariatului Comunităţii Pacificului (Secretariat of the Pacific Community’s Fisheries Aquaculture and Marine Ecosystems Division). ”Diferenţa va creşte dramatic în unele ţări în anii următori. Acest studiu arată modul în care resursele bogate de ton din regiune pot fi folosite pentru a asigura nevoia de peşte pentru diete sănătoase”, a mai spus Amos.

Studiul a implicat experţi din domeniul pescuitului şi al sănătăţii din mediul academic, din administraţie şi experţi ai organizaţiilor neguvernamentale din zona Pacificului, precizează Xinhua.