Tăieri ilicite pe o plantație de nuci la Sângerei! Făptașii prinși în flagrant!

Inspecția Ecologică Sîngerei a efectuat un control cu privire la contracararea cazurilor de braconaj și tăieri ilicite pe data de 7 februarie în jurul orei 10:00. Șefului Inspectoratului Ecologic Sîngerei, Anatol Motruc…

Cei doi cetățeni, Cernovschi Gheorghe Eugeniu și Șușu Vasile Dimitri, sunt locuitori ai satului Bilicenii Vechi din raionul Sîngerei. Aceștia efectuau tăieri ilicite în fîșia de protecție a câmpurilor cu pomi de specia nuc, situată în teritoriul primăriei Sîngerei în partea de nord a orașului cu denumirea populară „La podiș”, care are o vârstă de aproximativ 40 ani și este întinsă pe o lungime de aproximativ 2 km. Bărbații au defrișat cu ferestrăul mecanic un nuc afectat parțial de vânt cu diametrul la cioată de 50 cm (1/2 metru) și l-au încărcat într-un automobil. La momentul flagrantului masa lemnoasă era gata de transportare spre domiciliu.

În rezultatul examinării la fața locului au fost întocmite două procese-verbale cu privire la contravenție conform art. 122, alin 1 din CC al R.Moldova, înaintîndu-se și o amendă în sumă de 1600 lei și prejudiciul cauzat mediului în sumă de 217,60 lei.

Acesta este un caz considerat simplu, dar sunt o mulțime, care țin de defrișarea fășiilor de protecție a cîmpurilor. Dar cît de grave sau mai puțin grave sunt acestea, consider necesar să le fac publice că să descurajez răufăcătorii și să atenționez organele publice cu atribuții în domeniu că și ele pot fi considerate vinovate dacă nu întreprind acțiuni concrete de protecție, scrie Inseco.gov.md.