Țările din Europa care au înregistrat progrese în domeniul energiei regenerabile

Țările din Europa care au înregistrat progrese în domeniul energiei regenerabile
În 2010, Uniunea Europeană a stabilit un obiectiv ca, până în 2020, să producă 20% din energia totală din surse regenerabile. Ultimele date arată că media Uniunii Europene, în 2013,…

Trei din cele 28 de state membre ale UE și-au depășit, deja, țintele setate pentru 2020. Suedia și-a fixat unul dintre cele mai ambițioase ținte, plănuind să producă 49% din totalul energiei din resurse regenerabile. Numai că suedezii au reușit performanța de a ajunge la un procent de 52,1% în anul 2013! Bulgaria și Estonia produc, de-asemenea, mai multă energie verde decât și-au propus cu cinci ani înainte de împlinirea termenului. Lituania a atins 23% în timp ce România și Italia mai au nevoie de 0,5% ca să își atingă obiectivul. Codașele din acest clasament sunt Marea Britanie, Olanda, Franța și Irlanda.

Interesant este că Franța și Germania, două dintre statele care se bat cu pumnul în piept că luptă pentru energia verde, au exportat tehnologie pentru companiile care gestionează centrale electrice care funcționează pe bază de cărbune, cei mai poluanți dintre combustibilii fosili. Pentru a garanta construcția acestor centrale electrice care funcționează cu cărbune, cele două țări au garantat, conform unui document ce aparține OECD, cu 3,8 miliarde de dolari. Acești bani sunt plătiți de contribuabilii Uniunii Europene.

share-of-energy-from-renewable-sources-2013-2020-target_chartbuilder