Ziua Internațională a Muntelui – video

Ziua Internațională a Muntelui - video
Uniunea Europeană şi ONU sărbătoresc din anul 2003 “Ziua Internaţională a Muntelui”, pe 11 decembrie, cu scopul de a informa populaţia în legătura cu importanţa munţilor pentru viaţă, în general,…

Ultimele descoperiri ştiinţifice arată că schimbările climatice vor creşte frecvenţa şi intensitatea hazardelor naturale în zonele montane. Din acest motiv, protejarea infrastructurii împotriva dezastrelor naturale este o preocupare importantă a Uniunii Europene.

Regiunile muntoase ocupă aproximativ 26% din suprafața Terrei și o treime din cea a României. Populația zonelor muntoase constituie circa 12% din cea a întregii planete, iar o jumătate dintre acești locuitori suferă de subnutriție cronică. Pe lângă aceasta, ecosistemele din aceste regiuni sunt deosebit de fragile și vulnerabile schimbărilor climatice. Pentru a gestiona problemele, ONU propune o temă de dezvoltare în fiecare an. Pentru 2014, tema propusă se numește ”Munţii şi agricultura”. Manifestările dedicate zilei sunt axate pe conştientizarea importanţei muncii agricole desfăşurată în zonele montane.

În România, ”Ziua Internaţională a Muntelui” este sărbătorită prin diverse evenimente, precum expoziţii, întruniri, reuniuni, cu scopul de a face cunoscute realizări montane deosebite ale celor ce iubesc muntele. Anul trecut, la Casa de Cultură din Bușteni, s-a organizat simpozionul ”Ziua Muntelui”, în cadrul căruia au fost prezentate filme de scurt metraj despre activitatea alpiniștilor și salvamontiștilor prahoveni, expuneri pe tema prevenirii accidentelor montane și a protecției mediului în Parcul Natural Bucegi.