Festivitatea de premiere „Fii un artist al Dunării” 2017

Pe data de 31 octombrie 2017 Mișcarea Ecologistă din Moldova și Revista „NATURA” au desfășurat festivitatea de premiere a concursului „Fii un artist al Dunării!” (DAM 2017), etapa națională.
Evenimentul a avut ca scop premierea elevilor din diverse localități ale Republicii Moldova care au participat la concursul „Danube Art Master” organizat de către Parteneriatul Global pentru Apă în Europa Centrală și Est în comun cu Comisia Internațională pentru Protecția Dunării.

Ca în fiecare an, concursul s-a adresat copiilor din toate țările dunărene, care au realizat lucrări cu un mesaj ecologic, inspirate de ecosistemul acvatic (faună, floră) și create cu ajutorul materialelor găsite în preajma râulețelor din rețeaua hidrografică a râului Prut și a fluviului Dunărea. Lucrările au fost realizate sub formă de sculptură, mozaic, colaj; folosind drept materiale elemente natural – lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc., sau deşeuri găsite la mal. Tema concursului în anul 2017 a fost “Implică-te, fii activ – pentru o Dunăre mai curată!” și adițional a fost inclusă subcategoria VIDEO (înregistrare video de aproximativ 1 minut în care e transmis un mesaj important comunității în contextul tematicii Concursului).

Participanții au avut între 6 şi 17 ani și provin din diverse localități ale țării: s. Ciocîlteni, r. Orhei (Marandici Daniel și Anghel Alexandru ghidați de profesoara Viorica Marandici), or. Ghindești, r. Florești (Chercheja Vasile, Frenchil Ionela și Frenchil Elena îndrumați de profesoara Chercheja Elena), s. Pepeni, r. Singerei (Onceanu Adriana și Onceanu Augustina și profesoara Rudei Liuba), s. Mereni, r.  Anenii Noi (Seretean Andreea îndrumată de profesoarele Seretean Ludmila și Zlotea Maia), Corjova, r. Criuleni (Zatic Ion și Chisnenco Ion ghidați de profesoara Minciuna Hristina) și or. Chișinău (Ionela Chercheja și profesoara Gherghelegiu Nina). Cele mai bune 10 lucrări din Republica Moldova au fost premiate de către Mișcarea Ecologistă și Revista „NATURA”. Premiile au inclus tricouri, șepci, cărți și carnete, stickere și pixuri, iar locurile 1, 2 și 3 au fost răsplătite cu ediții ale Enciclopediei Lumii Vii și stick-uri de memorie de capacitate 4 GB.

Festivitatea de premiere a continuat cu o vizită la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde participanții și profesorii lor au admirat operele de artă din țară și străinătate, au aflat mai multe despre pictorii autohtoni și au făcut cunoștință cu tablourile prezentate în colecția pictorului român Ștefan Luchian.

Puteți vedea fotografiile de la acest eveniment pe pagina de facebook a Mișcării Ecologiste din Moldova.