Iluminat ecologic în satele din raionul Ștefan Vodă
În fiecare localitate au fost instalate mai multe sisteme de iluminat LED cu panouri fotovoltaice, iar prin intermediul acestora în raionul Ștefan Vodă vor fi evitate 394, 2 de tone de CO2 pe o perioadă de 25 ani, potrivit informațiilor managerului de proiect, Mărgineanu Gabriel, președintele APIT. Sistemele de iluminat LED cu panouri fotovoltaice au fost instalate în or. Ștefan Vodă (4 sisteme), s. Popeasca (2 sisteme), s.Talmaza (6 sisteme), s.Cioburciu (2 sisteme), s. Răscăieți (2 sisteme), s. Crocmaz (2 sisteme), s Palanca (2 sisteme), s.Carahasani (1 sistem) și s. Grădinița (1 sistem) din r. Căușeni în luna decembrie anul curent.
În luna septembrie a fost selectat un agent economic care a implementat proiectul în partea ce ține de sistemele de iluminat în raionul Ștefan Vodă. Procesul de instalare a început în octombrie până în decembrie. Lucrările au presupus săparea gropilor, betonarea ancorelor în beton, executarea ancorelor de susținere, executarea unei carcase din cărămidă în care au fost amplasate acumulatoarele și asamblarea sistemului de iluminat (conexiunea plafonului LED, panourilor fotovoltaici, controlerul la pilon) în cele 8 sate și un oraș, Ștefan Vodă. Conexiunea sistemului la baterii și verificarea funcționalității întregului sistem de iluminare stradală a fost efectuată în această lună. De asemenea acest echipament a fost transmis în proprietatea administrațiilor publice locale, beneficiare ale proiectului. Primăriile raionului Ștefan Vodă au asigurat proporțional câte 10% din costul total al proiectului.
În cadrul proiectului implementat de APIT au fost desfășurate multe alte activități printre care: zeci de ha împădurite, teritorii amenajarte, seminare de informare desfășurate în localități, instalarea a 10 panouri informaționale în cele 8 sate, etc. Proiectul urmează să se încheie cu un seminar de totalizare pe 20 decembrie 2014.