Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat 2014 și-a desemnat câștigătorii

Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat 2014 și-a desemnat câștigătorii
A șasea ediție a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, organizată de ECOTIC, ALUCRO, Asociația pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor si Strategiilor din România și Hotnews, si-a premiat laureații…

 

Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, ajunsă în acest an la cea de-a sasea editie, reprezintă o formă de recunoastere si de promovare a campaniilor dedicate protectiei mediului. Astfel, organizatorii premiază în fiecare an cele mai bune proiecte si exemple de bune practici destinate îmbunătătirii conditiilor de mediu în cadrul comunitătilor locale, precum si programele de responsabilizare socială.

Editia din acest an a Galei s-a desfăsurat pe platforma onlinewww.galapremiilorpentrumediu.eu, în perioada 01 octombrie — 30 noiembrie 2014, reunind până la finalul perioadei de înscriere 61 de proiecte destinate protectiei mediului, conservării resurselor planetei si prevenirii risipei acestora, dezvoltate de companii, institutii publice, institutii de învătământ si organizatii non-guvernamentale. Anul acesta, Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat a reunit cel mai mare număr de proiecte înscrise în această competitie.

‘Suntem extrem de implicati pentru aceste proiecte care sunt în desfăsurare, dar fără implicarea societătii civile rezultatele ar fi mult mai greu de obtinut. Este si motivul pentru care Ministerul Mediului a lansat anul acesta, prin AFM, o linie de finantare prin care am alocat 20 de milioane de lei ONG-urilor care vor să se implice în proiecte de constientizare a problematicii de mediu. În jurul nostru sunt oameni cărora trebuie să le multumim deoarece prin intermediul lor se implementează măsuri pentru un mediu mai curat, un consum mai redus al resurselor. ‘ a declarat Anne-Marie Jugănaru, Secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice.

La categoria ONG, Asociatia Solar Decatlon Bucuresti a fost desemnată câstigătoare pentru eforturile depuse în cadrul proiectul EFdeN. Premiul destinat Companiilor a fost acordat DHL International Romania pentru proiectul ‘RRRR sau Reciclează la puterea a 4-a în cadrul Programului GoGreen’. Premiul aferent categoriei Institutiilor Publice a fost acordat Agenției Pentru Protecția Mediului Olt, care alături de Agenția Pentru Protecția Mediului Teleorman si Asociatia WWF Programul Dunăre Carpati România desfăsoară proiectul ‘Conservarea transfrontalieră a speciilor de Phalacrocorax pygmaeus și Aythya nyroca în situri cheie din România și Bulgaria’.

Premiul destinat Institutiilor de învătământ a fost acordat Școlii Gimnaziale ‘Liviu Rebreanu” din Bucuresti pentru proiectul ‘Ecocitadela-21′. ’Constatăm cu satisfactie faptul că Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat a devenit un eveniment anual de traditie care popularizează cele mai interesante proiecte de protecttia mediului si CSR derulate de institutii, companii si organizatii non—profit. Vom continua să dezvoltăm în anii viitori această initiativă împreună cu partenerii nostri pentru a încuraja formarea unei atitudini prietenoase fată de mediu la nivelui populatiei României.’—a declarat Valentin Negoită, Presedinte ECOTIC. 

În cadrul Galei au mai fost acordate premiile speciale ECOTIC precum si premiile ALUCRO. Compania SAMSUNG Romania a fost premiată de către ECOTIC pentru contributia la constientizarea populatiei si colectarea selectivă a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Salubris Iasi si Retim Ecologic Service din Timisoara au fost de asemenea premiate de către ECOTIC pentru performante deosebite în activitatea de colectare DEEE în 2014, iar Greentronics pentru eficientă în gestionarea comenzilor de ridicare a DEEE.

ALUCRO a acordat premiile în concursul Can Design Festival. Marele Premiu la Categoria Elevi a fost acordat pentru lucrarea ‘Cartier ecologic’ realizată de elevii Liceului Tehnologic de Electrotehnică si Telecomunicatii Constanta — Samoilă Bogdan, Robu Valentin, Croitoru Corin, Bîrsan Iulia, Moga Andrei, Ciotoi Carol, Musetoiu Jenica, Buturugă Andreea Stoica Emilia si Brăescu Aida.

Marele Premiu la Categoria Adulti a fost acordat pentru lucrarea ‘Masina’ realizată de Diculescu Horia-Constantin, student al Universitătii de Arhitectură si Urbanism ‘Ion Mincu’. Alucro a acordat si trei premii de popularitate pentru cele mai populare lucrări, în functie de numărul de voturi primite pe pagina de Facebook a concursului Can Design Festival.

Locul I la Premiul de Popularitate a fost acordat pentru lucrarea ‘Colindători’, realizată de Matei Teodora, Iancu Andreea, Negoitescu Ioana si Zoicas Andra. Locul II la Premiul de Popularitate a fost acordat pentru lucrarea ‘Institutii si obiective ale orasului Bucuresti’ realizată de Mares Mihaela. Locul III la Premiul de Popularitate a fost acordat pentru lucrarea ‘Acasă’ realizată de Muicu Anca Georgiana si Breaz Ioana.

Juriul concursului Can Design Festival a fost format din: Adina Magsi — General Manager Alucro; Luiza Maria Jipescu—Corporate Citizenship & Corporate Affairs Manager IBM Romania; Adriana Calcan — General Manager ROMPREST; Cristina Enache Director Departament Proiectare Urbana si Peisagistica, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură si Urbanism ‘Ion Mincu’, Nicoleta Talpes — Managing Director, Media Image Factory.

Lucrarile premiate pot fi vazute pe site-ul concursuluiwww.candesignfestival.ro si pe pagina de Facebookwww.facebook.com/CanDesignFestival. Concursul a fost organizat în parteneriat cu IBM România, Romprest si Universitatea de Arhitectură si Urbanism ‘Ion Mincu’, cu sprijinul partenerilor media Asociattia Studenttilor din Facultatea de Limbi si Literaturi Străine, 24 FUN, StopCO2, Revista Bulevard, Mai Mult Verde, Arhitectura Verde, Ziare.com si TV City.

‘Pornind de la programul Every Can Counts, ne-am dorit să transpunem colectarea dozelor într-un concurs de creativitate, dar care să îi determine atât pe copii, cât si pe adulti să aibă initiative concrete de protejare a mediului. ‘ a declarat Adina Magsi, Director General ALUCRO. În cadrul Galei, au fost premiati si câstigătorii proiectului ‘Reciclează cu ECOTIC!’. Marele premiu pentru categoria Deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) a fost acordat companiei Frigoglass România pentru predarea a 294,5 tone deseuri de echipamente electrice si electronice.

Marele premiu pentru categoria Deseuri de baterii si acumulatori portabili (DBA) a fost acordat companiei FLEXTRONICS ROMÂNIA pentru predarea a 338 Kg de astfel de deseuri în acest proiect. De asemenea, au mai fost premiate si companiile Servus Information and Communication Technologies, Konika Minolta Business Solutions si MBL Computers la categoriei DEEE, iar Hitachi Power Tools, Total Technologies si Vitacom Electronics la categoria DBA.

Editia din acest an a evenimentului de premiere a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat a găzduit si Caravana ECOTIC, expozitia mobilă în care sunt expuse 10 tipuri diferite de echipamente electrice si electronice descompuse, evidentiindu-se în scop educativ componentele acestor deseuri. Caravana ECOTIC este proiectul de constientizare menit să contribuie la schimbarea atitudinii celor mici, precum si a adultilor cu privire la protejarea mediului înconjurător si valorificarea resurselor, în special fată de deseurile de echipamente electrice si electronice. Acest proiect este co-finantat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Evenimentul de premiere a fost transmis live pe site-ul www.ecotic.ro si www.alucro.ro, precum si pe paginile de Facebook ale organizatorilor.