Periculos! Moldova a scăpat de peste 3000 de tone pesticide şi mai are peste 1000 în 15 depozite
Moldova este o țară agrară. În perioada sovietică, mii de tone de substanțe chimice erau folosite anual pentru combaterea dăunătorilor. În acele timpuri, substanțele chimice erau distribuite la nivel central și erau ieftine. Fiecare colhoz avea depozitele sale de pesticide și îngrășăminte, care erau adesea folosite în mod nejustificat, conform principiului “cu cât mai mult, cu atât mai bine”.
Valentin Pleșca, un funcționar superior al Ministerului Mediului pentru controlul asupra poluanților organici rezistenți, declară: “Problema utilizării pesticidelor a început să fie luată în serios în Republica Moldova abia acum 15 ani. Am realizat un inventar preliminar al depozitării, ce stabilește grila și costul lucrărilor.
Situația era îngrozitoare. Pe teritoriul mic al Republicii am descoperit 350 de depozite. Dintre acestea, multe erau fără stăpân, parțial prăbușite și fără a fi păzite de cineva. Vântul și ploaia a dus la contaminarea solului, a apei și a aerului.”
Depozite în flăcări
Un astfel de depozit se află pe teritoriul localității Pașcani, raionul Criuleni. Ion Savciuc, un reprezentant al sistemului de securitate de stat, este reticent să deschidă ușile clădirii vechi: există un miros înțepător, caustic provenind din interior, care, în câteva minute face ochii să lăcrămeze și să apară dureri de cap.
Dionis Urîtu, vicepreședintele regiunii, ne îndepărtează de la intrare. “Sunt peste 250 de tone de pesticide stocate aici. Aceasta este o problemă prioritară pentru regiune, care trebuie rezolvată cât mai curând posibil. În 2009 și 2012 aici a avut loc auto-aprinderea pesticidelor.
Atunci, mulți oameni au avut de suferit din cauza fumului înțepător. Ei au încercat să blocheze drumul național, solicitând măsuri urgente pentru eliminarea conținutului depozitului. Aceasta este o adevărată durere de cap pentru noi, atât în sensul direct cât și metaforic al cuvântului.”
Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului UE/FAO în Republica Moldova se numără re-ambalarea pesticidelor și transportarea de la depozit, cu utilizarea lor ulterioară. Potrivit Rodicăi Iordanov – coordonator național în Republica Moldova – licitanții internaționali sunt în prezent invitați pentru a selecta o companie care va efectua lucrările în Pașcani, precum și în alte două țări.
Eforturile coordonate de către țările din regiune contribuie la accelerarea lucrărilor, economisirea resurselor și schimbul de experiență valoroasă. Acest lucru fiind, printre altele, ceea ce își propune proiectul.
În martie 2014, a fost organizat un atelier de lucru regional în Chișinău, la care au participat reprezentanți din țările implicate în proiectul UE /FAO.
Timp de trei zile, participanții au discutat despre situația din diferite țări, au făcut schimb de experiență, au analizat acțiunile întreprinse, și au obținut informații utile cu privire la efectul pe care îl pot avea pesticidele asupra populației defavorizate. Una dintre discuții s-a axat pe necesitatea de a dezvolta măsuri legale de control al pesticidelor și utilizarea deșeurilor periculoase.
Locul de desfășurare a fost ales în mod planificat. Moldova este aproape de a elimina toți poluanții chimici de pe teritoriul său. Această țară a fost una dintre primele care a conștientizat amploarea pericolului ecologic, care vine de la depozitele vechi de pesticide. În 2002, a fost dezvoltat un plan de parcurs pentru a oferi un control asupra poluanților chimici și eliminarea acestora. Printre altele, acesta a implicat apelul la parteneri externi pentru sprijin, incluzând nu doar finanțare, ci, de asemenea, consultanță, servicii organizatorice și tehnice.
Eliminarea poluanților până în 2015
Există mai multe proiecte de utilizare a pesticidelor care se desfășoară în prezent în Republica Moldova. Multe dintre acestea folosesc într-un fel, sprijinul din partea instituțiilor Uniunii Europene sau a Statelor Membre, dar și din partea organizațiilor internaționale, cum ar fi Banca Mondială, NATO și OSCE. Alte fonduri au fost alocate din bugetul de stat și Fundația Ecologică Națională. Valentin Pleșca declară: “Până la sfârșitul anului 2008, toate 3,350 de tone de pesticide din Republica Moldova au fost acumulate în 37 de depozite. În prezent există 1280 de tone rămase, acumulate în 15 depozite. Sperăm că până în 2015 Republica Moldova va fi complet curățată de poluanți periculoși. “
Punerea în aplicare a proiectului UE/FAO în Republica Moldova este planificată de către Ministerul Agriculturii și Alimentației. Vice-ministrul Sergiu Ghețiu subliniază importanța sprijinului european în soluționarea problemelor de utilizare a deșeurilor chimice în general. “Fără ajutorul colegilor noştri din CE şi FAO, precum şi a altor ţări partenere, nu am fi capabili să facem faţă. Utilizarea pesticidelor este o tratare scumpă. În plus, în Moldova nu există companii specializate şi condiţii pentru lichidarea substanțelor chimice la fața locului. Trebuie să le eliminăm şi acest lucru ar fi dificil fără bunăvoinţa vecinilor noștri din Uniunea Europeană. Toată lumea înţelege semnificaţia acestei probleme atât pentru noi cât şi pentru regiune în ansamblu.”
Ce să facem cu pachetele goale?
În afară de utilizarea pesticidelor învechite, proiectul are ca scop creşterea gradului de conştientizare în cadrul organismelor naționale despre metodele moderne de management al substanțelor chimice în agricultură, cu scopul de a reduce riscurile pentru fermieri şi consumatori. “Puteţi utiliza pesticidele corect, însă dacă nu ştiţi ce să faceți cu ambalajul gol, puteţi intra în necaz,” spune Rodica Iordanov.
“Din cauza lipsei de cunoştinţe sau necesitatea de a economisi, oamenii vor utiliza acest ambalaj pentru păstrarea produselor alimentare sau îl vor reutiliza pentru produse chimice contrafăcute. Proiectul are ca scop eliminarea pericolelor pentru toate grupurile de populaţie, în special cele defavorizate.”
Lucrul dă roade. Pe baza informațiilor confirmate de Sergiu Ghețiu, în trecut Moldova utiliza anual circa 40.000 de tone de pesticide. Acum, volumul este redus la 4 – 5.000 de tone – de zece ori mai puţin. Motivul nu este doar apariţia unei economii de piaţă şi a preţurilor mai mari: populaţia devine mai bine informată, iar administraţia mai intolerantă la poluarea mediului.
„Se estimează că peste 200.000 de tone metrice de pesticide învechite sunt stocate în regiune şi cantități mari de pesticide continuă să fie utilizate în producţia alimentelor. Acest program regional îşi propune să acţioneze ca un catalizator pentru o gestionare îmbunătăţită a pesticidelor învechite şi deşeurilor periculoase.
UE a alocat 6 milioane de euro în sprijinul acestei iniţiative. Proiectul este implementat de către FAO în parteneriat cu ONG-urile naţionale şi internaţionale. FAO oferă, de asemenea, o contribuţie de 1.1 milioane de euro în sprijinul proiectului.
Autor: Dmitri Kalak
Sursa: Eco.md