Biodiversitatea va deveni o prioritate în planificarea teritorială și în practicile de utilizare a terenurilor
Viceministrul Mediului, Victor Morgoci a subliniat că în ariile protejate de stat biodiversitatea este protejată eficient, iar în afara acestora ea este distrusă. Totodată, acesta a specificat că atunci când sunt efectuate diverse lucrări agricole, de amenajare a terenului, pășunat, vânat nu se ia în considerație și biodiversitatea. Astfel, proiectul „Integrarea priorităților de conservare a biodiversității în politicile de planificare teritorială și practicile utilizate a terenurilor din Moldova”, vine cu instrumente reale de conservare, protejare dar și monitorizare a biodiversității. „Raionalele Soroca și Ștefan Vodă sunt două suprafețe ecologice unde se va aplica proiectul în practică, cu posibilitatea de replicare în raionale vecine, iar ulterior în toată țara. Eforturile comune vor avea o importanță majoră”, a subliniat viceministrul Mediului.
În cadrul proiectului sunt planificate o serie de activități prin care se dorește să se modifice cadrul legal de gestioanre a terenurilor ca să fie asigurată conservarea biodiversității. Activitățile proiectului țin de crearea unui plan urbanistic și un plan regional de amenajare a terenului în conformitate cu flora și fauna din zonă. Astfel, se dorește să fie înaine mai multe propuneri pentru a schimba prevederile din Fondul Funciar, legea cu privire la regnul animal și al faunei. Totodată se vrea un regulament cu privire la identificarea speciilor vulnerabile. Proiectul va avea ca puncte țintă patru localități, Copceac și Talmaz din Ștefan Vodă și Bădiceni și Zastinca din Soroca. Pe teritoriul acestor localități se vor crea două coridoare ecologice, se va încerca să se pașaportizeze plantele și animalele din zonă, legalizarea acestei metode. Totodată, în cadrul proiectului se va crea un comitet inter-sectorial care va coordona procesul de elaborare și implementare a planurilor de utilizare a terenurilor.
Reprezentanta Permanentă a.i., PNUD Moldova, Narine Sahakyan a explicat că în Republica Moldova nu se ține cont de biodiversitate iar activitatea omului,poluarea excesivă și exploatarea duc la dispariția biodiversității. Astfel, doamna Sahakyan a apreciat importanța proiectului și a afirmat că : „Potențialul economic al biodiversităţii terenurilor nu este prețuit la justa sa valoare, iar de multe ori deciziile de a aloca un teren pentru o destinaţie sau alta nu ţin cont de flora şi fauna din zona respectivă. Iată de ce acest proiect va încerca să cuantifice din punct de vedere economic biodiversitatea pentru raioanele pilot, ceea ce va contribui la conştientizarea beneficiilor pentru mediu şi la optimizarea planificării teritoriului”.
În același timp la workshopul de lansare a proiectului au fost prezenți și reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului, Ala Rotaru care a accentuat că biodiversitatea dințară este într-o situație critică, iar anual numărul speciilor pe cale de dispariție este în creștere. A vorbit despre cadrul legislativ care nu este aplicat și a subliniat faptul că Moldova este semnatară a mai multor convenții privin protecția și conservarea biodiversității pe care trebuie să le aplice în practică și să respecte.Un punct important este și capitolul Mediu din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată a scos în evidență probleme precum nivelul slab de conștientizare a populației, slaba informare a acestuia, măsurile insuficiente de protecție, cooperarea intersectorială ineficientă care duc la pierderea și distrugerea biodiversității.
Totodată, Andrei Platon consultant superior în Direcția Arhitectură, Proiectări, Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcții a specificat că în Republica Moldova nu există planuri de amenjare urbanistică în aproximativ 90 la sută din sate și la 50% din orașe. Astfel, comunitățile se dezvoltă haotic și nu țin cont de biodiversitate, iar statul nu are persoane calificate care să remedieze situația. Cadrul legislativ fiind foarte dispersat, iar una dintre soluții ar fi un sistem geospațial care va permite eficientizarea procesului de dezvoltare și monitorizare a planurilor urbanistice.
Managerul de proiect, Alexandru Rotaru a menționat că valoarea proiectului este de un milion de dolari, iar durata este de patru ani. În prezent se lucrează la formarea echipei de specialiști care vor pune în practică planul de acțiuni ce va duce la amenajarea terenurilor ținând cont de biodiversitate.