Arborii dispar de pe Terra într-un ritm alarmant
Același raport semnalează că tăierile de arbori în tropice sunt în creștere. Astfel, Brazilia care a redus defrișările Pădurii Amazon cu 70% în ultimii 10 ani, anul trecut a înregistrat o creștere la acest capitol. În aceeași situație se află și Indonezia, a cărei rată de tăiere a arborilor a crescut, după ce în 2013 înregistrase o mică scădere.
„Această analiză identifică o creștere cu adevărat alarmantă în privința pierderii pădurilor, în comparație cu datele anterioare”, a declarat Nigel Sizer directorul Institutului WRI a pădurilor. „În multe din aceste țări, vedem creșterea accelerată a defrișării compensată de produse de bază cum ar fi cauciuc, carne de vită și soia, împreună cu ulei de palmier”.
În altă parte a lumii problema este aceeași. Astfel, în Cambodia și regiunea Mekong care include Vietnam, Thailanda, Laos, Myanmar și o parte a Chinei se confruntă cu pierderi mari de suprafețe împădurite.
Acest fenomen se accentuează îndeosebi în Cambodia, unde suprafețe rămase fără copaci în 2014 este de patru ori mai mare decât cea pierdută în 2001. În raport se subliniază că creșterea prețurilor la cauciuc va duce la pierderea suprafețelor împădurite.
Analist de cercetare în cadrul Global Forest Watch, dar și co-autor al studiului Rachel Peterson s-a arătat surprinsă că Cambodia se ridică constant în topul țările cu rata de despădurire în creștere. „Tradițional, Cambodia nu este o țară la care să te gândești că ar avea crize în privința defrișării pădurilor” , afirmat aceasta pentru Think Progress. În același timp, Peterson a accentuat că datele primite de la sateliți nu fac deosebire între suprafețele defrișate ca urmare a unor cataclisme naturale sau a activității omului.
Totuși co-autoarea studiului a explicat că însuși cuvântul defrișări este unul controversat și greu de monitorizat. „Pentru unii este conversia permanentă a pădurilor la non-pădure,” în timp ce altele au o definiție mult mai largă a cuvântului. James Anderson, director de comunicare pentru WRI Programul Pădurilor, a declarat că există beneficii de urmărire a pierderii suprafețelor împădurite și paralel a defrișărilor, inclusiv a diferențelor în definiție.
„Unele țări pot raporta defrișărilor foarte generos pentru ei înșiși”, a spus el. De exemplu, țările ar putea spune că defrișările se referă doar la îndepărtarea completă a pădurilor, astfel încât să curețe o mare parte din pădurea nativă și să replanteze cu un alt tip de copaci.
„Avantajul acestor date este faptul că este un fel de agnostic la această diferență”, a spus el.
Anderson a menționat că aceste rezultate vor fi importante pentru țările care vor discuta despre schimbările climatice la Paris.
“Paris se apropie și țările se gândesc la angajamente – cum au de gând să reducă emisiile “, a spus acesta. Pentru țările tropicale, problemele de utilizare a terenurilor, cum ar fi defrișările alcătuiesc cea mai mare parte a emisiilor lor. “Nu sunt puternic industrializate, și nu au sectoare masive de energie electrică și de transport, emisiile venind de la utilizarea terenurilor. Conservarea și restaurarea pădurilor va fi cea mai bună opțiune a lor pentru stabilirea obiectivelor. “
O modalitate de conservare a pădurilor ar fi identificarea terenurilor degradabile bune pentru culturile cum ar fi uleiul de palmier, și pe ele nu pot fi sădite arbori. Plantarea pe acest teren, poate ajuta țările să producă venituri din aceste culturi, acesta neavând o valoare importantă pentru emisiile de carbon și pentru biodiversitate.
Datele utilizate pentru realizarea raportului au fost preluate de la Universitatea din Maryland și de la Google. WRI a urmărit pierderile de pădure în ultimii ani, iar la începutul acestui an, organizația a constatat că regiunea boreală a planetei a avut cea mai abruptă pierderea de acoperire pădure între 2011 și 2013. Rusia a pierdut în mediu o suprafață de 16.600 de mile pătrate de acoperire copac în fiecare an. Iar un proiect de cartografiere a WRI și a altor grupuri a constatat că în 2014 Canada este lider mondial în degradarea pădurilor.