Acțiuni de salubrizare în localitatea mea
Mișcarea Ecologistă din Moldova s-a alăturat campaniei de salubrizare, prin intermediul proiectului „Conservarea biodiversității în Prutul de Mijloc” în localitățile Viișoara, Cuhnești, Balatina și Cajba din raionul Glodeni situate pe cursul râurilor Camenca și Căldărușa.
În cadrul Săptămânii Curățeniei au fost organizate mai multe acțiuni de salubrizare în localitățile din raionul Glodeni, care au fost axate pe colectarea și eliminarea deșeurilor din spațiile publice și mobilizarea cetățenilor pentru o colaborare bună cu autoritățile locale și cu serviciile concentrate ale autorităților centrale de mediu.
„Pe teritoriul Raionului Glodeni a fost organizată o acțiune de salubrizare cu o ocazia Zilei Internaționale a Curățeniei. Este o acțiune binevenită, în special se efectuează acțiuni de salubrizare pe cursul râului Camenca. Este o acțiune de conștientizare pentru populație. Deșeuri trebuie să fie depozitate în locurile autorizate de către administrația publică locală”, a declarat Vitalie Mahu, Inspector șef Inspecția Ecologică Glodeni.
La acțiunea de salubrizare au participat elevi, profesori și părinți, care au remarcat că doar muncind cot la cot putem avea un mediu curat fără deșeuri.
„Toate activitățile ecologice pe care le întreprindem cu copiii sunt binevenite, cu toții gândesc că sănătatea mediului este foarte importantă și trebuie neapărat să contribuim la ridicarea calității mediului. Niciodată nu am făcut-o pentru publicitate, iar în activități de acest gen se implică copiii, părinții, profesorii și o facem din dăruire de sine, pentru natură și pentru frumos”, a spus Galina Graur, profesoară de Biologie și Geografie la gimnaziul din s. Cajba și Director-adjunct a Direcției de Învățământ Glodeni.
Totodată copiii sau arătat receptivi față de salubrizarea locului de baștină și au venit de la mic la mare.
„Cred că este o acțiune foarte bună pentru natură, dar și pentru acest sat deoarece sunt oameni care nu prea au grijă de natură, aruncă multe deșeuri, dar sperăm că azi vom putea să învățăm copiii cum să ajute mai mult natura”, elevă în clasa 8, Livia-Elena Melinte.
„Sănătatea este pe primul loc și în al doilea rând este mândria față de satul nostru”, Alina Andreșcu, elevă clasa 9.
Acțiuni de salubrizare se desfășoară în fiecare an în diferite localități ale țării.