Înăsprirea pedepselor pentru braconaj

Înăsprirea pedepselor pentru braconaj
Ministerul Mediului a expediat spre aprobare proiectul de lege prin care se înăspresc pedepsele pentru braconaj. Proiectul prevede modificarea şi completarea Codului Penal şi Codul Contravenţional al Republicii Moldova.

Amendamentele propuse la Codul Penal se axează pe revizuirea sancţiunilor actuale sub forma amenzii şi închisorii pentru vînoarea neautorizată sau în perioada interzisă, în locuri interzise, utilizînd unelte şi metode nepermise.

Modificările propuse la Codul Contravenţional se axează pe majorarea amenzilor contravenţionale şi introducerea pedepsei complementare privind privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, precum şi în mod obligatoriu, privarea de dreptul special de deţinere şi portarmă.

Odată cu aprobarea proiectului de lege inspectorului din domeniul protecţiei mediului i se adaugă atribuţii noi. Astfel, acesta va putea reţine sau confisca automobile, ademenitoare interzise etc. , care au servit la săvîrşirea contravenţiei sau au constituit obiectul acestei fapte.

Ministerul Mediului îşi exprimă speranţa că acest proiect va fi susţinut deopotrivă de către Guvern şi Parlament, astfel încât fauna sălbatică să nu mai constituie apanajul braconierilor.