Peștera „Emil Racoviță” ar putea fi renovată

Peștera „Emil Racoviță” ar putea fi renovată
Peștera „Emil Racoviță” din apropierea localității Criva, ar putea fi renovată și transformată într-o atracție turistică veritabilă.

 Astfel, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu va avea sâmbătă, 10 octombrie, o vizită de lucru în localitatea Criva pentru a inspecta peștera „Emil Racoviță”. Ulterior, acesta va participa la o întrevedere cu reprezentanții autorităților locale, specialiști speologi și cercetători siesmologi de la Academia de Științe a Moldovei, în vederea elaborării unui proiect de reabilitare a monumentului natural.

Peștere „Emil Racoviță” este a treia ca mărime din Europa dintre cele dezvoltate în ghipsuri şi a opta în lume, iar după lungimea cunoscută până în prezent (în jur de 80-90 de mii de metri) este a 27-a de pe glob.

În prezent acest obiectiv important al patrimoniului Republicii Moldova este afectat din cauza extragerii gipsului din carieră, care este efectuată prin detonări.

Potrivit Ministerului Mediului, peștera ar putea deveni o destinație turistică atractivă. Dar pentru aceasta este necesar un proiect de amenajare, argumentat print-un studiu de marketing.

În ceea ce priveşte exploatarea balneară a peşterii, specialiştii consideră că aceasta trebuie să se bazeze pe studii temeinice. „Nu cunoaştem proprietăţile curative specifice ale peşterii (aerosoli, ionizare etc.), dar ea este inadecvată pentru tratamentul clasic de astm bronhic, fiind mult prea caldă. Proprietăţile minerale ale apei din lacuri sunt deosebite, dar lipsa amenajărilor subterane o face inaccesibilă populaţiei. Pentru valorificarea turistică a peşterii este necesară efectuarea unui studiu aprofundat al acesteia şi cartarea ei în întregime. Toate aceste lucrări pot fi realizate doar printr-un proiect transfrontalier”, precizează un comunicat de presă a Ministerului Mediului.

De asemenea, și autoritățile române și-au manifestat disponibilitatea să susțină o asemenea inițiativă atât logistic (graţie specialiştilor săi calificaţi şi cu experienţă în domeniu), cât şi financiar (prin alocarea sumei de cel puţin un milion de euro) din grantul de 100 de milioane euro oferit Republicii Moldova.

Sistemul carstic din nord-vestul Republicii  Moldova a fost descoperit în cariera de gips din preajma satului Criva, raionul Briceni, în timpul lucrărilor de exploatare a acestor zăcăminte minerale în anii 1946-1948.