Cele mai importante activități de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului

Cele mai importante activități de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului
De Ziua Națională de Înverzire a Plaiului, Agenția  „Moldsilva” va desfășura mai multe activități. Printre acestea se numără plantarea arborilor și arbuștilor, atât în fondul forestier , cât și pe…

Entitățile subordonate Agenției „Modlsilva” planifică ca în această toamnă să fie create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 548 ha. Iar în cadrul Planului național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră pentru anii 2014 – 2018, astfel, ca în toamna anului curent întreprinderile silvice subordonate să desfășoare lucrări de plantare pe o suprafață de 2500 ha, pe terenurile autorităților locale.

De asemenea, autoritățile publice locate de mediu de nivelul întâi și doi vor planta în acest sezon circa 267 mii puieți. Astfel, cei mai mulți vor fi plantați în UTA Găgăuzia-28 mii; Ialoveni-25 mii; Nisporeni-24 mii; mun. Chișinău 20 mii.

Cele 31 de pepiniere silvice cu o suprafață totală de 900 ha dispun de cantități suficiente de puieți, astfel se propun 500 mii puieți de talie înaltă cum este stejarul roșu, mesteacănul, nucul comun, teiul și castanul. Banii pentru procurarea materialului săditor vor fi alocați de către Fondul Ecologic Național în sumă de un milion de lei. La fel, este posibilă aprovizionarea cu material săditor și a altor organizații de stat și private, inclusiv a populației contra plată.

În anul 2014 au fost create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 1149 ha, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 3618 ha și lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deținători pe o suprafață de 37 ha.

Ziua Națională de Înverzire a Plaiului este sărbătorită în Republica Moldova în data de 31 octombrie.