Balenele și mamiferele mari pot fertiliza solurile

Balenele și mamiferele mari pot fertiliza solurile
Odată cu scăderea numărului de balen și mamifere mari, poate influența în mod negativ fertilitatea solului. Scrie într-un studiu publicat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din…

 Mamiferele precum balenele, mamuții, mastodonții, leneșii, rinocerii sau diverse specii de tatu, păsări marine și peștii migratori au rolul de a împrăștia nutrienți în oceane, de-a lungul apelor curgătoare și la nivelul solului.

Conform cercetătorilor britanici, aceste mamifere produc, transportă și recicleză nutrienți precum fosfor sau nitrogen, substanțe care cresc semnificativ productivitatea solurilor în zone izolate.  Astfel,  dispariția sau diminuarea numărului de animale, capacitatea nutrienților de a se împrăștia  a scăzut cu 6 %, mai scrie în raport.

Până la scăderea  numărului de balene și altor mamifere marine cu 90%, eceste animale transportau anual aproximativ 340.000 de tone de fosfor  de la adâncimi de aproximativ 100 de metri către suprafața oceanelor . În prezent fertilitatea realizată de ele a scăzut cu 23%.

În ultimii 10.000 de ani, aproximativ 100 de specii de mamifere mari au dispărut complet, din cauza schimbărilor climatice şi a supra-exploatării. Au supravieţuit doar 9 specii de elefanţi, rinoceri şi leneşi, din cele peste 48 de specii de erbivore existente în timpul Erei Glaciare, relatează green-report.ro.