Pungile ecologice o alternativă a celor din plastic

Pungile ecologice o alternativă a celor din plastic
Sunt peste tot , iar polietilena de diferite culori de la pungile de plastic devine tot mai toxică atât pentru sănătatea noastră cât și pentru mediul înconjurător.

Invazia pungilor de plastic a trezit o sumedenie de proteste din partea autorităților de mediu dar și din partea organizațiilor non-guvernamentale care încearcă să găsească soluții pentru un mediu mai curat.

În acest sens, Parlamentul European a adoptat  în luna mai 2015, Directiva 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire prin care statele membre sunt obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic până la 80%. Măsurile luate ar putea însemna taxarea suplimentară pentru cei care-și transportă cumpărăturile în pungi de plastic sau chiar interzicerea acestora.

În Republica Moldova , există o Strategie de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013 – 2027, pentru asigurarea acțiunilor prioritare în domeniul protecției mediului și managementul  deșeurilor generate de cetățeni, întreprinderi și instituții, această problemă tinde să fie rezolvată într-un ritm relativ  mic.

O serie de inițiative în acest sens sunt realizate și de către asociația obștească „EcoVisio”, a căror scop este de a reduce considerabil consumul pungilor de plastic și înlocuirea aceastora cu cele ecologice.  Astfel, de-a lungul anilor,reprezentanții  ONG-ul prin diverse activități, campanii informaționale,  promovează utilizarea pungilor ecologice și activismul civic în Moldova.

Introducerea pungilor ecologice în rândul consumatorilor este considerată cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, cel puțin așa susțin cei de la „EcoVisio”, dar și una care necesită timp și investiții. Mai ales că pe lângă informarea consumatorilor despre beneficiul  unui astfel de accesoriu, să mai scoată din buzunaz între 5 și 15 lei în dependență de mărimea pungii eco.

Ion Ungureanu, secretarul consiliului de administrare a A. O. „EcoVisio”, susține că pungile eco sunt o reacție concretă care vine să rezolve problema deșeurilor prin prevenirea lor și crearea unui consum conștient.

„Știm că toată problema deșeurilor nu poate fi soluționată  întro  clipă, așa că noi cu pași concreți mergem în promovarea unei alternative contra pungilor din plastic care ne tot cotropesc „gratis” și cu bani,  meleagurile noastre”, a mai spus Ion Ungureanu.

O altă inițiativă inteligentă a fost  programul activEco, de asemenea, organizat de „EcoVisio”, în cadrul căruia mai multe reprezentante creează pungi, genți și ghiozdane eco sub denumirea de „Torbesc”.

„Torbesc” a luat naștere în luna mai, în cadrul programului activEco, organizat de Ecovisio, unde Veronica Cazacov a întâlnit-o pe Ecaterina Țăruș. Ecaterina avea deja  o idee de antreprenoriat social, de a coase genţi reciclând hainele vechi. Au format o echipă și sau apucat de treabă.  Avem două tipuri de genţi,  pentru întreprinderi, ca Welcome package  care sunt făcute din material nou sau reciclat şi genţi care sunt făcute doar din material reciclat. Preţul unei genţi depinde de lucrul depus, spune Veronica Cozacov

„ Ideea acestui proiect este reducerea folosirii pungilor de plastic pentru cumpărături şi introducerea celor din pânză care sunt mai calitative, pot fi folosite de mai multe ori, oferă celui care le poartă o imagine mai bună , dar în acelaşi timp sunt ecologice, ajută la reducerea poluării mediului, pentru fabricarea lor în atmosferă se elimina o cantitate de CO2 mai mică decît în cazul fabricării pungilor din plastic, a spus Veronica Cazacov, creatoare „Torbesc”.

De asemenea, cei de la Magenta Consulting spun că soluția ideală în acest sens sunt utilizarea plaselor din pânză o practică obișnuită peste hotare, ce pare a fi și funcțională.

Un sondaj realizat de către Magenta Consulting în luna mai, 2014, pe un eșantion de 173 de respondenți, arată că și cumpărătorii de la noi, circa 80% din respondenți, ar fi dispuși să-și cumpere plase textile și să nu mai folosească pungi de unică folosință. Inițiativa de a le oferi ar trebui să vină din partea magazinelor sau a producătorilor de plase. Prețul pe care sunt gata să-l plătească este de la 10 până la 14 lei. Tot atâția ar participa la o campanie din partea supermarketurilor de genul “Aduce-ți 30 de sacoșe de plastic și primiți în schimb una de pânză”. Cu toate acestea, dacă ar fi să aleagă, respondenții la sondaj, ar prefera să fie deserviți în pungi de hârtie. Dar nu în privința produselor alimentare, ci într-o măsură mai mare pentru cosmetice, haine și încălțăminte. Tot ce ține de mâncare sunt de acord să le fie oferit în pungi de plastic biodegradabile, se mai spune în sondaj.

Totodată consultantul de mediu „REC Moldova”, Natalia Suruceanu, specifică  punga eco din pânză substituie punga de plastic, plus că poți face și economii.

Aceasta mai afirmă că pungile eco pot fi utilizate pe un termen mai îndelungat „punga eco pe care o am în geantă are peste 1,5 ani și a suferit doar deteriorări minuscule”, sunt rezistente, reciclabile și reutilizabile.

Pe lângă faptul că sunt mai ieftine și mai practice, pungile eco nu produc sunete neplăcute și au un aspect plăcut, a mai spus consultantul de mediu, Natalia Suruceanu.

Ai dreptul să trăiește sănătos într-un mediu curat.