Cele mai importante realizări în 100 de zile

Cele mai importante realizări  în 100 de zile
La cele 100 de zile, Ministrul Mediului în exercițiu, Valeriu Munteanu a prezentat un raport cu cele mai importante realizări efectuate de până acum. Raportul de activitate cuprinde cele mai…

 Printre cele mai importante realizări efectuate de către ministru în exercițiu se numără: Transferarea Agenției „Moldsilva” în subordinea Ministerului Mediului, împădurirea a circa 2500 ha de terenuri, interzicerea vânătorii de iepuri și unele păsări migratoare și înăsprirea pedepselor pentru braconaj, inclusiv confiscarea armelor de vânătoare, interzicerea pescuituluiindustrial în fluviul Nistru și Prut dar și interzicerea extragerii și comercializării nisipului din râuri.

O serie de schimbări au avut loc și în domeniul instituțional unde a fost lichidată funcția de șofer în Inspecțiile Ecologice și în Serviciul Piscicol, crearea Agenției  independente a Fondului Ecologic Național dar și instalarea camerelor video în birourile ministerului.

Conform Ministrului Mediului, acesta a diagnosticat sistemul „infect”, a stabilit pași prioritari pe care ține să-i realizeze și a avut întâlniri productive cu specialiști în domeniu.

„Aceste realizări sunt doar un început, doar o provocare, iar pentru schimbarea din temelie a sistemului este nevoie de timp, cutezanță, curaj, determinare, susținere politică și încredere din partea cetățenilor”.

Un sondaj realizat de o instituție reputată, care realizează în Republica Moldova același exercițiu sociologic arată că nivelul de încredere al cetățenilor a crescut, astfel, că mediul a urcat de pe poziția 17 (ultima) pe poziția a cincea.