„Speranța Planetei” ignorată în Moldova
„Alex Bratutel, consultantul unei compani ce se ocupă cu Tehnologiile EM afirmă ca EM este botezată de savanți ”speranța planetei”, iar Moldova sunt deja exemple extrem de convingătoare pentru a uita de agrochimie și a reveni la agricultura organică, deocamdată însă spune Brătuțel aceste tehnologii nu sunt folosite la scară națională, deoarece conducerea și organele administrative nu sunt atît de receptive ca antreprenori sau fermieri să folosescă pe larg această tehnologie uitând de agricultura chimică.
Specialistul afirmă că folosirea acestei Tehnologilor EM ar putea fi pe larg aplicată în purificarea naturală și tratarea apelor uzate sau a nămolului fapt ce permite ar permite întreținerea economică și reciclarea apei potabile de calitate. EM este o strategie bună în drumul spre independeța energetică a RM, deoarece ea permite producția de fertilizanți organici și nutreț din deșeurile verzi reciclate, producția de biocombustibili regenerabili și cu ardere curată. Bioremedierea terenurilor și scurgerilor de deșeuri intoxicate și periculoase, remedierea gazelor nocive cu efect de seră și controlul mirosurilor, la fel ar fi posibile cu ajutorul Microorganismelor Eficiente și în final toate acestea ar contribuii la menținerea sănătății și a calității mediului în creșterea de animale și păsări și în acvacultură prin producerea produselor alimentare organice nutritive și prodse de îngrijire a sănătății.
Microorganismele Eficiente ( Tehnologiile EM ) au fost descoerite de microbiologul Dr. Higa din Japonia și au fost comercializat pentru prima oară în 1982. Astăzi există 54 de unități de producție EM în întreaga lume tehnologia fiind aplicată în peste 120 de țări.