Grădini subacvatice în largul coastei italiene

Grădini subacvatice în largul coastei italiene
La o adâncime de 30 de picioare, în largul coastei Naoli din Italia, Sergio Gabriel crește legume în sere subacvatice.

Sergio împreună cu echipa sa au legat de fundul oceanului bule pline cu aer. Acestea lucrează ca clopotele pentru scafandri. În interiorul cupolei au pus un raft unde sunt amplasate ghivecele cu diferite culturi. În prezent în serele subacvatice cresc  busuioc, căpșuni și salată verde, la fel cum am crește noi pe fereastra de la bucătărie.

Chiar dacă pare de necrezut, grădina subacvatică oferă mai multe avantaje. Temperatura nu fluctuează, deci nu sunt înghețuri, iar plantele sunt ferite de afide (dăunători) și atmosfera este bogată în CO2. În fond plantele cresc mult mai rapid, decât ar face-o pe uscat.  Fiul Sergio a declarat că au pierdut complet culturile de patru ori, dar nu a contat cu adevărat pentru că rata de creștere e foarte mare.

Serele oferă un mediu calm, unde se poate de lucrat și în cele mai aride perioade. Amplasarea serelor pe fundul oceanului oferă mai multe avantaje, de exemplu baza deschisă a clopotului înseamnă că există o suprafață de apă în partea de jos a bulei, iar evaporarea naturală păstrează mediul grădinii umed.

Proiectul „Orto di Nemo” – Grădina lui Nemo  nu este la moment un mod practic pentru creșterea culturilor agricole, dar design-ul poate fi îmbunătățit. Accidentele ar putea fi catastrofale, deoarece pereții serelor sunt constant presate de un mediu toxic, dar la fel de catastrofal ar fi să-ți pierzi întreaga recoltă din cauza înghețurilor sau secetei.

sursa: fastcoexist.com