Aurel Lozan: Pădurile trebuie exploatate rațional
Astfel, în cazul în care pădurile vor fi utilizate de oameni fără ai compromite capacitatea acesteia de a asigura serviciile ca: asigurarea cu lemn, contribuția pădurilor la combaterea eroziunii solului, creșterea producției vegetale/animale etc. Mod de exploatare care pe termen lung va duce la soluționare unor probleme sociale, economice și de mediu.
În caz contrar vom beneficia de servicii presate de păduri timp de vreo 10 ani, apoi acțiunile nechibzuite ale omului vor duce la micșorarea efectivului de animale, micșorarea producției vegetale, expunerea la secetă, eroziune …
Factorul decisiv și cel care ia decizii este cel uman, mai afirmă d. Lozan, care susține că în cazul scenariului în care fondul forestier va fi exploatat rațional se va câștiga în următorii 25/30 de ani suma de peste 580 de mln de dolari.
În susținerea utilizării raționale a sectorului forestier, coordonatorul național ENPI FLEG UICN a venit cu o serie de soluții, care ne vor ajuta să valorificăm potențialul pădurilor:
- - Mărirea temporară a posibilității anuale de recoltare prin legalizarea unor volume estimate de a fi recoltate contrar – prevederilor legale și introducerea acestora în circuitul oficial de masă lemnoasă (respectiv achitarea de taxe, servicii)
- - Valorificarea la maxim a produselor lemnoase și nelemnoase
- - Diversificarea utilizării resurselor (e.g. produse accesorii)
- - Extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră
Menționăm că conform datelor Agenției Relații Funciare și Cadastru a fost stabilit indicele de împădurire a R. Moldova de aproximativ 11,5%. Fondul forestier național constituind 446,4 mii ha sau 13,6% din teritoriul țării la unu ianuarie 2014.