Soroca, Bădiceni și Zastînca devin mai prietenoase biodiversității

Soroca, Bădiceni și Zastînca devin mai prietenoase biodiversității
Cu sprijinul PNUD, Raionul Soroca va elabora documentația și reglementările urbanistice în contextul conservării biodiversității.

Despe aceasta s-a discutat la 29 ianuarie curent, în cadrul Consiliului Raional Soroca, unde a fost lansat proiectul „Planul de amenajare a teritoriului Raionului Soroca și Planul Urbanistic General al satelor Bădiceni și Zastînca, în contextul conservării biodiversității”, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Alexandru Rotaru, managerul proiectului PNUD pentru conservarea biodiversitatii, a declarat în cadrul evenimentului că „datorită acestui proiect vor avea de beneficiat toți locuitorii raionului – va fi realizat un plan de amenajare a teritoriului raional (PATR), care va stabili prioritățile de dezvoltare raională pentru un termen mediu. În special, locuitorii satelor Zastînca și Bădiceni, raionul Soroca, vor beneficia de pășuni îmbunătățite, de coridoare ecologice create prin împădurirea zonelor cu eroziune a solului, de amenajamente silvice și planuri de dezvoltare durabilă a pășunilor. Totodată, vor fi întocmite planurile urbanistice generale ale acestor 2 localități, ceea ce le va permite să atragă investiții în viitor”.

De asemenea, Alexandru Rotaru, a menționat că „raioanele Soroca și Stefan-Vodă au fost preselectate în urma unui amplu studiu de fezabilitate, în baza criteriilor stabilite de Fondul Global de Mediu. Aceste raioane, cu elemente de stepă, zonă umedă, specii rare, au un potențial de dezvoltare, atât al sectorului silvic, pastoral şi turistic, dar și de integrare a tuturor acestor aspecte într-un proces de utilizare durabilă a terenurilor”.

Proiectul ”Planul de amenajare a teritoriului Raionului Soroca și Planul Urbanistic General al satelor Bădiceni și Zastînca, în contextul conservării biodiversității” este realizat cu susținerea proiectului PNUD „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, finanțat de Fondul Global de Mediu