Economii de 30-40% cu ajutorul rețelelor termice eficiente

Economii de 30-40% cu ajutorul  rețelelor termice eficiente
Instalarea a 317 cazane noi în instituțiile publice a redus consumul de energie și a generat economii de până la 40%.  Schimbarea centralelor și rețelelor termice a generat reduceri de…

 Pînă în anul 2006, încălzirea clădirilor publice în Republica Moldova se efectua prin intermediul cazanelor ineficiente, cu folosirea în calitate de combustibil a cărbunelui și păcurei . Pentru a îmbunătăţi această situaţie, Banca Mondială a finanţat proiectul „Conservarea energiei şi reducerea gazelor cu efect de seră (PDD1-3)”, care contribuit la generarea unor economii de energie eficiente în cadrul clădirilor publice pe întreg teritoriul Moldovei, inclusiv şcoli, spitale, grădiniţe de copii, centre comunitare.  „Înainte, iarna eram nevoiți să purtăm mănuşi în timpul orelor, pentru că era atît de frig în clasă, încât nu puteam să scrim. La fel și durata orelor în timpul iernii era redusă de la 45 până la 20 de minute din cauza frigului. Acum este altfel. Este cald”, – au comunicat elevii din școlile incluse în proiect.

Scopul proiectului a fost creşterea eficienţei globale a sistemelor de alimentare cu energie termică cu până la 90 procente. Grupul ţintă a proiectelor sunt păturile social vulnerabile din regiunile rurale ale ţării. Implementarea acestora oferă suport pentru circa 40 de mii de oameni prin îmbunătăţirea semnificativă a serviciului de alimentare cu energie termică. Un alt beneficiu este reducerea emisiilor de gaze de ardere şi fum, comparativ cu instalaţiile vechi care au fost substituite. Astfel în multe localități din ţara sănătatea copiilor, profesorilor, a personalului medical, pacienţilor precum şi a operatorilor de cazangerii se îmbunătăţeşte, iar nivelul de asimilare pe care îl demonstrează elevii este în continuă creştere.