Apel global: miliarde de oameni, chemaţi să planteze miliarde de copaci

Apel global: miliarde de oameni, chemaţi să planteze miliarde de copaci
Diana Beresford-Kroeger a colindat ţări precum Japonia, Irlanda, Germania, Statele Unite şi Canada, în căutarea celor mai impresionante păduri ale lumii. Apoi, şi-a propus să informeze 7 miliarde de persoane…

Diana este o canadiancă în vârstă de 71 de ani, specialist în botanică şi biochimie medicală. Alături de soţul ei, a vizitat păduri din Japonia, Irlanda, Germania, Statele Unite şi Canada. A studiat specii de copaci aflate în pericol şi şi-a propus să educe aproape întreaga populaţie a globului asupra importanţei pădurilor care îi înconjoară. În plus, îi încurajează pe cei apţi să planteze un copac în fiecare an, timp de 6 ani, pentru a reface pădurile lumii.

În misiunea ei, aparent imposibilă, Diana nu va fi singură. Are la dispoziţie un site de promovare a întregii mişcări (intitulată „Chemarea Pădurii: înţelepciunea uitată a copacilor”) şi un documentar cu acelaşi nume, în curs de editare. În plus, a organizat o conferinţă şi a scris o carte pe acest subiect. Se numeşte „Pădurea Globală: 40 de moduri în care pădurile ne pot salva” şi poate deja fi cumpărată.

În documentar, Diana promite să dezvăluie poveştile surprinzătoare ale copacilor care hrănesc şi protejează planeta, producând feromoni şi oxigen, filtrând aerul şi apa de toxine şi captând carbonul. Va explica legătura dintre deforestare şi schimbările climatice, dar şi importanţa copacilor atât pentru animalele care se adăpostesc în ele, cât şi pentru peştii care depind de nutrienţii emişi de copaci.

Cu ajutorul filmului, Diana speră să adune o comunitate dispusă să înveţe mai multe despre copaci. Ea estimează că aproximativ 3 miliarde de oameni nu mai ştiu ce este o sămânţă, cum să o folosească, să o păstreze sau să o crească, la fel cum mulţi nu ştiu de unde provine mâncarea pe care o cumpără din supermarket. Vrea să schimbe această realitate tristă.

 O vor ajuta şi demersurile unor organizaţii precum Earth Day Network, Programul pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP) şi Nature Conservancy. Reţeaua Earth Day s-a angajat să planteze 7.8 miliarde de copaci în următorii 4 ani, reuşind deja din 2011 şi până în prezent să planteze 3 milioane de copaci, în 32 de ţări. În 2006, UNEP a creat o campanie în cadrul căreia a plantat 12 miliarde de copaci în 5 ani. Şi Nature Conservancy vrea să planteze un miliard de copaci, cu ajutorul voluntarilor şi companiilor.

sursa: green-report