Nereguli și fraude depistate la Gospodăria Silvică „Iargara”
Inspectorii au depistat că în pădurea Filipeni s-a defrișat o suprafață mai mare de pădure, decât un hectar și jumătate autorizat de Moldsilva. Pădurarul a mărturisit că la tăierea ilegală a arborilor a participat fiul său. În preajma casei pădurarului a fost depozitată masa lemnoasă scoasă din parcelă, dintre care doar câțiva bușteni aveau marcajul cuvenit a fi aplicat în urma evaluării calității și cantității masei lemnoase.
În urma evaluări specialiștii din componența comisiei confirmă existența unei probleme, cea de micșorare a suprafețelor perdelelor forestiere. Potrivit lor pe parcursul anilor 1991-2012 au fost distruse cca. 3000 ha de plantaţii forestiere de protecţie.
„Problema persistentă a perdelelor forestiere a fost ne – gospodărirea lor în anii 90 şi 2 000 şi distrugerea lor prin tăieri ilicite. Chiar dacă la fiecare perdea forestieră au fost elaborate şapte soluţii tehnice pentru reabilitarea acestora, conservare, ajutorarea regenerării naturale, lucrări de plantare, situație este dezastruoasă, cel puțin prin exemplul Gospodăriei Silvice „Iargara””, a menţionat Ministrul Mediului Valeriu Munteanu.
Nereguli au fost descoperite și la raportarea lucrărilor executate privind plantarea arborilor în fâșiile forestiere. Diferențele au fost depistate la mărimea teritoriilor plantate și neexistența în parcele a puieților, care ar fi fost plantați din banii destinați împăduririi. Un exemplu este cazul satului Romanovca, unde urmau să fie plantați patru mii de salcâmi pentru care europenii au alocat un milion şi jumătate de lei. Inspectorii au stabilit, însă, că nu au fost plantați decât o sută de arbori de calitate inferioară.
Pagubele aduse fondului forestier vor fi evaluate de specialiștii abilitați.