În trei ani Delta Dunării se va mări cu aproape 1.000 de hectare

În trei ani  Delta Dunării se va mări cu aproape 1.000 de hectare
Un proiect european de 3 milioane de euro, care poate reda Deltei Dunării 924 de hectare de izlaz, e pe cale de a fi finalizat. Locuitorii din comuna Mahmudia (judeţul…

Proiectul de reconstrucţie ecologică a realizat reconectarea celor 924 de hectare la circuitul natural prin refacerea sistemului hidrologic care creează condiţii caracteristice deltei pentru toate speciile de plante, păsări şi peşti ameninţate cu dispariţia. Lucrările au vizat refacerea şi conservarea a 18 tipuri de habitate, ţinând cont de nevoile locuitorilor din zonă, arată reprezentanţii WWF-România. În plus, lucrările au inclus şi plantarea pe o suprafaţă de 10 hectare a unor specii tipice deltei şi valoroase ecologic la nivel european: plop alb, salcie, frasin.

Potrivit coordonatorilor proiectului cele 924 de hectare de izlaz din regiune vor redeveni parte a Deltei Dunării în următorii trei ani. Izlazul  a fost creat în mod artificial pe parcursul anilor ’80, în urma îndiguirilor şi desecărilor din Delta Dunării care au transformat fosta zonă deltaică. Deşi scopul acestor politici era exploatarea agricolă a zonei, pământul nu a permis culturilor să se dezvolte.

Sursa: adevarul.ro