Tehnlogia strip-till promovată de MAC-P la Tochile-Răducani, Leova
Proiectul MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova) a desfășurat cea de-a 5-a ediție a seminarelor științifico-practice intitulate generic „Zilele Câmpului”. Evenimentul a avut loc la 12 octombrie 2017, la S.R.L „Roua Piersicului” din localitatea Tochile-Răducani, raionul Leova.
Aici, reprezentantul SRL-ului, Eugen Adam, a împărtășit experiența sa de utilizare a tehnologiei Strip-till la culturile de porumb. Totodată, participanții au avut posibilitatea de a vedea cum lucrează în câmp câteva utilaje achiziționate și folosite de reprezentanții SRL-ului „Roua Piersicului” (cultivator și semănătoare).
Sergiu Gavrilaș, consultant în cadrul proiectului MAC-P și profesor universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a oferit detalii despre implementarea pas cu pas a acestei tehnologii și a răspuns la întrebările producătorilor interesați de implementarea acestui tip de agricultură conservativă.
La eveniment au participat circa 30 de persoane, producători agricoli din sud-vestul țării, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale și studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova.
Reamintim că edițiile anterioare ale seminarelor științifico-practice au fost desfășurate în localitățile Rediul de Sus, raionul Fălești (Ediția I), Cimișeni, raionul Criuleni, (Ediția a II-a), Plop, raionul Dondușeni (Ediția a III-a) și Sărata-Galbenă, raionul Hâncești (Ediția a IV-a). Cele cinci ediții ale Zilei Câmpului au fost organizate în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) în scopul de a promova soluții pentru o agricultură competitivă în Republica Moldova cu ajutorul tehnologiilor no-till și strip-till (semănatul direct).
Proiectul MAC-P are ca obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Pentru atingerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului este deschisă o linie de finanțare prin granturi post-investiționale intitulată „Managementul durabil al terenurilor” destinată producătorilor care care aplică practici prietenoase mediului. Fondurile necesare sunt asigurate de către Banca Mondială, Guvernul Suediei, Guvernul Republicii Moldova și Facilității Globale de Mediu (GEF).
Articolul Tehnlogia strip-till promovată de MAC-P la Tochile-Răducani, Leova apare prima dată în Ecopresa.