Ziua Internațională a Păsărilor!

Deși la majoritatea oamenilor ziua de 1 Aprilie stârnește zâmbete și chef de păcăleli, pentru iubitorii de păsări această zi este dedicată celebrării Zilei Internaţionale a Păsărilor.

Prima zi a lunii aprilie aduce o sărbătoare importantă pentru toți cei care iubesc și ocrotesc Natura: Ziua Internațională a Păsărilor!

Acest eveniment, sărbătorit de mai mult de un secol, marchează anual semnarea Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor (01.04.1906). Prin urmare, e important să menționăm că situația precară a acestor ființe a fost observată încă înaintea celor 2 războaie mondiale și cu mult înainte de apariția principalelor probleme ecologice ale planetei. Convenția a avut ca scop atragerea atenţiei asupra speciilor pe cale de dispariţie (proces accelerat de activitatea umană), a căror supravieţuire depinde în totalitate de… tot noi, oamenii! Dat fiind faptul că noi suntem cei care am creat această situaţie, tot de noi depinde conservarea şi protejarea celor peste 10 426 de specii de păsări din lume, dintre care 13% în pericol de extincţie (potrivit Birdlife International). Întrucât păsările reprezintă o verigă importantă a biodiversității, sunt mai bine studiate în comparație cu alte grupe de animale și au o distribuție imensă, pot servi ca indicatori prețioși în legătură cu schimbările ce au loc în diverse ecosisteme.

Prin urmare, această zi reprezintă o ocazie fantastică să cunoaștem mai bine păsările, să le studiem modul de viață, și să înțelegem necesitatea protecţiei lor. Evenimentul reprezintă și o bună ocazie pentru a vizita locuri în care putem observa păsări în habitatul lor natural: lacuri, păduri, lunci și câmpii, mai ales că majoritatea speciilor migratoare au ajuns la destinațiile lor și sunt foarte ocupate cu construcția cuiburilor. Este o zi în care ne putem convinge de diversitatea și frumusețea acestor ființe, să le observăm penajul frumos și cântecele elaborate, și să încercăm să le îmbunătățim mediul de viață. Întrucât păsările dețin un rol aparte în menţinerea echilibrului ecologic natural, ocrotirea lor înseamnă protecția mediului înconjurător prin cât mai multe căi: reducerea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea habitatelor naturale, și diminuarea vânătorii de specii sălbatice.

Un prim pas spre îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre păsări, pe lângă observarea lor în natură, este folosirea materialelor educative de orice fel menite să faciliteze aprofundarea unui domeniu la fel de neexplorat ca acesta. Vestea bună este că Moldova a devenit recent partenera unui proiect educațional deosebit de interesant – BirdID – destinat tuturor celor care doresc să învețe cât mai multe despre păsări și doresc să obțină dovada oficială pentru aptitudinile lor aflate în curs de dezvoltare.

Acest proiect, elaborat din inițiativa mai multor ornitologi de la Universitatea Nord-Trøndelag din Norvegia, presupune testarea persoanelor interesate de studiul păsărilor (ornitologie) la nivelul abilităților lor prin intermediul unui test online. Testul poate fi accesat la adresa web www.birdid.no/bird/IDprogram.php și conține imagini și sunete ale păsărilor dintr-o anumită țară, pe care persoana testată trebuie să le identifice corect. Acest test are mai multe nivele de dificultate, și pornește de la cele mai comune păsări dintr-o țară ajungând la cele mai rare sau cel mai greu de identificat. Participanții la testul final pot obține și un certificat eliberat de Universitatea Nord-Trøndelag care atestă nivelul de cunoaștere a păsărilor, fiind practic un document internațional care confirmă nivelul de pregătire a unui viitor ornitolog.

Acest instrument de testare și-a demonstrat eficiența în 20 de țări de pe continentul european, fiind utilizat anual de mii de începători într-ale ornitologiei. A fost tradus în mai multe limbi (este disponibil și în limba română) și a fost adaptat la speciile concrete prezente într-o anumită țară, astfel încât orice iubitor de păsări din Moldova se poate distra (dar uneori și enerva) testându-și propriile capacități de identificare a păsărilor. Pentru curioșii care abia așteaptă să descopere secretele acestui website, există și ghid al utilizatorului menit să însoțească pas cu pas orice persoană interesată să afle mai multe despre lumea păsărilor!