2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

2 februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede
La 2 februarie marcăm Ziua Mondială a Zonelor Umede, dată la care în 1971, în orașul iranian Ramsar de pe malul Mării Caspice, a fost adoptată Convenția asupra zonelor umede. 

Zonele umede reprezintă teritorii/întinderi de apă care includ diverse tipuri de ecosisteme umede (bălți, lacuri, mlaștini, gârle, sisteme lagunare, brațe secundare, bazine piscicole). Ele prezintă o bogată diversitate biologică, adăpostind numeroase specii de floră și faună. De asemenea, zonele umede filtrează, purifică și depozitează apa; diminuează impactul inundațiilor și reprezintă peisaje deosebite, zone de recreere și simboluri ale patrimoniului natural și cultural.

În Republica Moldova există 3 zone umede de importanță internațională (care corespund criteriilor Convenției Ramsar): Nistrul de Sus între Unguri-Holoșnița, Nistrul Inferior la Copanca-Talmaza și Lacurile Prutului de Jos – Manta și Beleu.

Pe lângă acestea, există și alte bazine acvatice în Republica Moldova, care, deși nu fac obiectul unor conveții internațioanle sau prevederi naționale, reprezintă locuri de o frumusețe deosebită și au o mare importanță pentru comunitățile umane:

- Lacurile Stânca-Costești, Dubăsari, Ghidighici, Taraclia, Congaz, Cahul

- Albiile vechi ale râurilor Prut și Camenca

- Iazurile și eleșteiele piscicole amenajate pe râurile mai mici: Răut, Racovăț, Lopatnic, Draghiște, Camenca, Ciuhur, și locurile unde acestea se varsă periodic.

Zonele umede sunt esențiale pentru traiul şi prosperitatea oamenilor. Ele ne oferă apă dulce şi ne asigură aprovizionarea cu alimente, contribuie la susţinerea unei largi varietăţi a vieții pe planeta noastră, sunt asemeni unor bureți naturali împotriva inundațiilor fluviale şi depozite naturale pentru dioxidul de carbon, reglementând procesele de schimbare a climei.