5 proiecte de energie regenerabilă de succes din lume
În prezent, tot mai multe state dezvoltă proiecte și implementează tehnologii de obținere a energiei pe baza resurselor regenerabile. Redacția ecopresa.md a selectat cinci modele de tehnologii de obținere a energiei verde:
1. Barajul Sanxia, China
Sau barajul celor Trei Defileuri cum este numit Lacul de acumulare Sanxia . Situat pe cursul râului Yangtze, acesta a fost dat în folosință pe 20 mai 2006. Dar ideea de a construi aici un baraj a fost pentru prima oară inițiată în 1919 de „ Sun Yat-sen”, primul președinte al „Republicii Chineze”. Construirea barajului a costat 26 de miliarde de dolari.
2. Oy Alholmens Kraft – cea mai mare centrala de biomasa uscată arsă din lume din Pietarsaari, Finlanda
Boilerul instalației Oy Alholmens Kraft este alimentat cu scoarța, ramurile și mușchii florii locale. Mușchii și lemnul ars pentru instalație sunt recoltați sustenabil. Potrivit managerului centralei, Stig Nickul zilnic sunt necesare mai multe de 120 de camioane de biomasă. Un singur camion fiind suficient doar pentru câteva minute. Centrala generează o cantitate de 240 de megawati de electricitate și 160 de megawati de aburi, utilizați pentru încălzire regională.
3. 3. Lynn and Inner Dowsing – cel mai mare stabiliment eolian acvatic din lume, de langa Skegness, Lincolnshire, Anglia
De obicei vizităm o plajă pentru soare și mare, dar plajele Skengness-ului din Marea Britanie sunt renumite pentru cele 54 de turbine eoliene care se înalță la 80 de metri deasupra nivelului mării. Fiecare având diametrul de 107 metri, produc împreună până la 194 megawati de electricitate.
4. Sistemele Generatoare cu Energie Termica Solara din sudul Californiei, SUA
Cea mai mare centrala de energie termica solara din lume – Solar Energy Generating Systems (SEGS) a fost deținătorul recordului mondial pentru cel mai mare proiect de captare a energiei termice solare încă de la finalizarea sa în 1990. SEGS este formată din noua electrocentrale de energie termica separate, întinse prin desertul Mojave, care pot produce însumat 354 megawati de putere.
5. Barajul Hidroenergetic Rance, Franța
Terminat în 1967, după o investiție de aproximativ 134 milioane de dolari, barajul Rance este și rămâne prima și cea mai mare centrală din lume care produce energie cu ajutorul valurilor. Barajul Rance funcționează prin blocarea intrării în estuarul râului Rance, unde diferența medie între valurile mici și cele înalte este de opt metri. Cele 24 de turbine de câte 10 megawati care se afla în baraj, sub suprafața acestuia, pot fi mișcate de apa pe măsura ce aceasta intră și iese din estuar, permițând construcției să producă energie aproape continuu.