5,3 milioane lei pentru 33 de întreprinderi agricole
33 de întreprinderi agricole vor beneficia de granturi în valoare totală de 5,3 mln. lei în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) – Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”.
Întreprinderile agricole câştigătoare își vor putea returna până la 50% din resursele utilizate pentru procurarea tehnicii agricole care asigură prelucrarea solului și întreținerea culturilor în regim de conservare, precum sunt: semănătoare combinate de precizie, cultivatoare multifuncționale, stropitoare pentru aplicarea inofensivă a preparatelor de protecție a plantelor, ș.a. Granturile vor fi debursate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Întreprinderile agricole, declarate câştigătoare în prima rundă a programului, au fost selectate în rezultatul evaluării a 42 de dosare depuse de către producătorii agricoli din ţară.
Totodată, în 2014, alte 80 de dosare au fost depuse la cea de-a doua rundă a Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”. Acestea vor fi examinate până în primăvara anului curent.
Olga Sainciuc, coordonatorul Programului de granturi a menţionat că obiectivul anului 2015 este de acorda 100 de granturi de până la 20 mii dolari, întru implementarea practicilor de conservare a solului și prevenire a eroziunii acestuia.
„Spre deosebire de primul apel, în care majoritatea fermierilor au solicitat subvenționarea tehnicii agricole procurate, pe viitor, în procesul de selectare a beneficiarilor Programului, prioritate vor avea fermierii care au implementat practici agricole de întreținere durabilă a solului – fâșii antierozionale de înierbare a plantațiilor multianuale, construcții de valuri și canale de reglare a scurgerilor de apă, plantare a fâșiilor de arbori și a perdelelor forestiere de protecție a câmpurilor de vânturi și eroziune etc.”, a remarcat Olga Sainciuc.
Notă: Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” este implementat în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P), în parteneriat cu Ministerul Mediului. Finanțarea Programului este efectuată din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Bugetul $ 3 mln. dolari SUA. Programul va fi realizat până în 2017.