600 de tone de pesticide de pe teritoriul regiunii transnistrene vor fi evacuate

Circa 600 tone de pesticide inutilizabile stabilite pe teritoriul regiunii transnistrene vor fi eliminate în cadrul proiectului „Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova Faza 2”.

Potrivit reprezentanților OSCE, au fost deja identificate 12 locații de unde urmează să fie ridicate aceste cantități de pesticide, iar procedura de examinare a tipurilor de pesticide, reambalarea și evacuarea acestora va începe în luna ianuarie 2020.

Totodată, în cadrul proiectului Agenția de Mediu va fi principala instituție responsabilă de monitorizarea procesului, verificarea categoriilor de pesticide identificate și eliberarea notificărilor de export pentru fiecare lot de substanțe chimice toxice.

În cadrul discuțiilor părțile și-au exprimat disponibilitatea de a coopera pentru finalizarea cu succes a proiectului.

Proiectul „Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova Faza 2”, a fost lansat în luna februarie a anului 2016 cu scopul de a efectua o evaluare detaliată a cantității de pesticide, analiză chimică și reambalare a tuturor tipurilor și cantităților de pesticide rămase pe teritoriul regiunii transnistrene și ulterior, incinerarea acestora în afara Republicii Moldova. Costul total al proiectului constituie circa 959 mii de euro. În faza I a proiectului au fost reambalate, evacuate și eliminate 105 tone de pesticide inutilizabile și interzise din trei depozite din raionul Râbnița.

Articolul 600 de tone de pesticide de pe teritoriul regiunii transnistrene vor fi evacuate apare prima dată în Ecopresa.