Angajamentele Republicii Moldova privind schimbările climatice

Angajamentele Republicii Moldova privind schimbările climatice
Tot mai mult se pune în discuție problema schimbărilor climatice în Republica Moldova. Cu această ocazie, a fost organizat un club de presă pe tema schimbărilor climatice, unde s-a pus…

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă au propus mai multe obiective mari pe care ține neapărat să le realizeze.

Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU/ reprezentanta rezidentă PNUD a delarat că se lucrează la schibările climatice și de ameliorare a acestora și în primul rând stoparea creșterii temperaturii  „schimbările trebuie să vină de la fiecare dintre noi, pentru că ne afectează pe toți și trebuie să gândim cu sensibilitate”.

La nivel global schimbări climatice au fost sesizate încă din anii 80 ai secolului trecut. Pregătirea Moldovei pentru Conferinţa de la Paris, unde ţara noastră îşi asumă unele angajamente privitor la schimbările climatice.

Angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ar putea creşte în mod condiţionat până la la 78 procente – subiect al unui viitor acord global, care ar aborda teme importante pentru Republica Moldova, precum oferirea resurselor financiare cu costuri reduse, transferul de tehnologii şi cooperarea tehnică  multilaterală.

 De asemenea, contribuţia naţională determinată intenţionat a Republicii Moldova  intenţionează să atingă către anul 2030 ţinta necondiţionată de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 64 – 67 procente comparativ cu nivelul înregistrat în anul de referinţă (1990).

Totodată, Vasile Scorpan, Managerul Serviciului „Schimbarea climei”, speră că piaţa carbonului să se restabilească după Conferinţa de la Paris din luna decembrie, dar şi procesul de aridizare, ceea ce ar însemna lipsa iernilor, fluctuaţii de temperatură care vor avea un impact negativ în toate domeniile de dezvoltare în economie, social şi de mediu.

La eveniment au fost prezenţi ministrul mediului, Valeriu Munteanu, Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU/ reprezentanta rezidentă PNUD, Vasile Scorpan, Managerul Serviciului „Schimbarea climei” dar şi reprezentaţii ai mass media.