Calendar Ecologic 2016

Calendar Ecologic 2016
CALENDARUL EVENIMENTELOR ECOLOGICE DE INTERES EUROPEAN ȘI INTERNAȚIONAL 

2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede, Convenția Ramsar - Marchează semnarea la 2 februarie 1971, în oraşul Ramsar (Iran), a Convenţiei asupra zonelor umede.

15 Martie – 15 Aprilie – Luna Pădurii - Începuturile acestei sărbători datează din anul 1872, celebrând acțiunea de sădire a arborilor în Statele Unite ale Americii, pentru contracararea efectelor despăduririlor masive din lupta pentru cucerirea Vestului.

 22 Martie – Ziua Mondială a Apei - A fost iniţiată în anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro.

23 Martie – Ziua Mondială a Meteorologiei - se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială. Această zi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției Organizației Mondiale a Meteorologiei.

1 Aprilie – Ziua Păsărilor - Este o sărbătoare românească ce îşi are originea între cele două războaie când a fost larg promovată mai ales în şcoli. Cu prilejul acestei sărbatori, elevii instalau în copaci cuiburi artificiale şi făceau observaţii în natură învăţând să se implice în mod concret în acţiuni de protejare a păsărilor.

17 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătății - Această zi marchează aniversare fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1948. În fiecare an o temă este selectată pentru Ziua mondială a sănătăţii, iar această temă evocă aria de interes prioritară pentru OMS.

22 Aprilie – Ziua Pământului - Deși proclamată pentru prima dată la 21 martie 1970 (echinoxul de primăvară) în San Francisco, Ziua Mondială a Pământului se sărbătoreşte pe 22 aprilie la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson.

24 Aprilie – Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator - Ziua de 24 aprilie este o dată recunoscută de către ONU având ca scop aducerea la cunoştinţă oamenilor că milioane de animale din întreaga lume sunt chinuite şi ucise în experimente în fiecare an.

10 Mai – Ziua Păsărilor și Arborilor - Această zi a apărut la iniţiativa iubitorilor de natură, care au dorit să facă public faptul că nu e nimic rău în a da atenţie naturii sau a fi mai buni cu aceasta, natura fiind o minune care ne înconjoară. 

15 Mai – Ziua Internațională de Acțiune pentru Climă - Aceasta zi a luat naștere datorită schimbărilor climatice considerate una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru care ne afectează la nivel global.

22 Mai – Ziua Internațională a Biodiversității - Diversitatea biologică înseamnă variabilitatea organismelor vii din toate sursele, a ecosistemelor terestre, marine şi a altor ecosisteme acvatice şi a complexelor ecologice din care acestea fac parte.

24 Mai – Ziua Europeană a Parcurilor - a fost iniţiată de Federaţia EUROPARC cu scopul de a îmbunătăţi starea zonelor protejate din Europa şi a atrage participarea publică în administrarea acestor zone. A fost celebrată pentru prima dată în 1999 organizându-se evenimente în toată Europa în jurul datei de 24 mai, care reprezintă data creării primelor 9 parcuri naţionale din Europa, în Suedia, pe 24 mai 1909.

5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului - A fost stabilită în 1972 de către Adunarea generală a Naţiunilor Unite pentru a marca deschiderea Conferinţei asupra mediului înconjurător de la Stockholm.

8 Iunie – Ziua Mondială a Oceanelor - se sărbătorește din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, însă nu este încă recunoscută drept sărbătoare internațională de Națiunile Unite

17 Iunie – Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării - În anul 1994 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 17 iunie “Ziua Mondială pentru combaterea deșertificării și secetei”. Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stopării sau încetinirii procesului de deșertificare și conștientizarea efectelor secetei. 

21 Iunie – Ziua Soarelui - Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.

29 Iunie – Ziua Dunării –  s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 2004, sub conducerea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu prilejul împlinirii a 10 ani de la semnarea Convenţiei de Protecţie a Dunării de către toate ţările din Bazinul Dunării. La 29 iunie 1994, ţările din Bazinul Hidrografic al Dunării, inclusiv România, au semnat la Sofia (Bulgaria) acest important document, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării acestui important fluviu al Europei.

11 Iulie – Ziua Mondială a Populației – a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Data de 11 iulie a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în această zi a anului 1987.

9 August – Ziua Grădinilor Zoologice și Parcurilor - Marcată anual, această zi este dovada interesului pe care comunitatea internaţională îl acordă conservării biodiversităţii.

16 Septembrie – Ziua Internațională a Stratului de Ozon - Ziua de 16 septembrie a fost declarata de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Internațională a Stratului de Ozon, în vederea sărbătoririi zilei de 16 septembrie 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon.

16 – 22 septembrie – Săptămâna Mobilității Europene - Săptămâna europeană a mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Campania, care se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, are rolul de a încuraja autoritățile locale europene să aplice și să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și de a invita cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului.  Povestea Săptămânii europene a mobilității a început în 1998, când în Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza „În oraș fără mașină!”.

18 Septembrie – Ziua Mondială a Geologilor - Geologia este știința care se ocupă cu studiul structurii și compoziției Pământului, cu cercetarea fenomenelor și proceselor geologice care au loc în prezent la suprafața și în interiorul Pământului, precum și a condițiilor naturale în care se desfășoară acestea în scopul descifrării istoriei și a legilor generale de evoluție a litosferei.

22 Septembrie – Ziua Internațională fără Mașini - Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene, susținută de Uniunea Europeană. Scopul acesteia este de a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu. Ziua europeană fără mașini este precedată de evenimentul amplu denumit “Săptămâna Europeană a Mobilității”, care se marchează din 2002.

23 Septembrie – Ziua Mondială a Curățeniei - Această zi a fost stabilită în 1993 de către Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu organizația Clean Up the World. Sărbătoarea are scopul de a inspira și de a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea de acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, la proiecte care contribuie la conservarea resurselor naturale. 

25 Septembrie – Ziua Internațională a Mediului Marin - „Ziua Internaţională a Mediului Marin”, instituită de ONU şi Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO), este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere. 

26 Septembrie – Ziua Mondială a Munților Carpați - Munții Carpați reprezintă un lanț muntos care aparține marelui sistem muntos central al Europei, cu o lungime de 1.500 de km și se întind pe teritoriul Austriei, Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, României și Serbiei. Munții Carpați sunt cel de-al doilea lanț muntos din Europa, iar cel mai înalt vârf din lanțul carpatic din România este Vârful Moldoveanu de 2.544 m, situat în Munții Făgăraș.

3 Octombrie (prima luni a lunii octombrie) – Ziua Mondială a Habitatului - În anul 1985, la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat prima  zi  de  luni  din  luna  octombrie ca Zi Mondială a Habitatului. Ziua Mondială a Habitatului reflectă necesitatea armonizării aşezărilor umane cu mediul natural,  deoarece Pământul nu este doar habitatul oamenilor, ci şi al tuturor celorlalte vietăţi

4 Octombrie – Ziua Mondială a Animalelor - Începând din 1931, la Florența, Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor a declarat data de 4 octombrie Ziua Mondiala în care sărbătorim toate necuvântătoarele! Aceasta proclamare a venit ca urmare a informării asupra faptului că multe dintre specii se aflau în pericol de dispariție. Ziua nu a fost aleasa întâmplător: 4 octombrie este data la care a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi, protectorul animalelor.

8 Octombrie – Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale - Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.

16 Octombrie – Ziua Internațională a Alimentației - Pe 16 octombrie, în peste 150 de țări este aniversată Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

17 Octombrie – Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei - Inițiativa marcării acestei zile aparține organizației non-guvernamentale “Ajutor pentru toți dezmoșteniții sorții — Lumea a Patra”, cu sediul în Franța, fondată de preotul Joseph Wresinski. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât, prin Rezoluția 47/196, din 22 decembrie 1992, marcarea Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei. 

31 Octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre - La data de 31 octombrie 1996, miniştrii mediului din cele şase ţari riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre – cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar.

8 Noiembrie – Ziua Internațională a Zonelor Urbane - Începând din 1949, în 30 de țări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internațională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut și sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Orașelor. Acest eveniment a fost inițiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluții pentru planificarea orașelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.

14 Decembrie – Ziua Internațională de Protest împotriva Reactoarelor Nucleare