Casele ecologice rezistente și eficiente energetic

Casele ecologice rezistente și eficiente energetic
 Din paie, lut sau lemn, e cert că casele ecologice sunt din nou în trend. Totuși chiar de la noi lutul și paiele se utilizează de mulți ani în construcția…

Dacă să luăm ca exemplu casele din baloți de paie, atunci numărul acestora atinge 20 de mii și este în creștere. Cele mai multe dintre ele se găsesc în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, China, Franţa, Germania şi Austria. În Republica Moldova încă nu este trendul construcțiilor ecologice, totuși câțiva entuziaști încearcă să construiască o comunitate ecologică  Eco-Village.

Avantajele caselor ecologice sunt multiple, totuși noi vă prezentăm patru avantaje care vor arăta că o casă ecologică este mai convenabilă față de una standard.

· Costurile reduse. O casă ecologică este construită din materiale durabile și de o calitate înaltă. Acestea sunt oferite de natură și uneori singurul cost achitat pentru ele este transportul, în plus o parte din ele pot fi găsite pe lotul unde construiți. Calitatea acestora pe termen lung duce la costuri mici de întreținere și renovare.

· Materialele utilizate în construcție sunt naturale, respectiv nepoluante. Un avantaj important, în special datorită nivelului de poluare în creștere, vei fi sigur că propria ta casă nu te omoară încet, iar sănătatea apropiaților tăi este în siguranță.

· Un avantaj important se referă la faptul că casele date sunt eficiente energetic. Pereții construiți din materiale naturale au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

· În ciuda mai multor mituri, casele ecologice sunt foarte rezistente. De exemplu primele case din baloţi de paie au fost construite în Nebraska, SUA, la sfârşitul secolului XIX. Unele dintre aceste clădiri sunt funcţionale şi în ziua de azi, de exemplu, o casă din baloţi de paie veche de 100 de ani, încă locuită, o biserică din 1928, şi un conac din 1938, care în prezent găzduieşte un muzeu. Materialele naturale sunt rezistente la cutremure și incendii, este necesar doar de respectat câteva reguli în construcție. Printre altele o casă din baloți de paie tencuită cu argilă a rezistat la o temperatură de 2000 grade celsius timp de trei ore.