Cele mai poluate regiuni ale municipiului Chișinău

Cele mai poluate regiuni ale municipiului Chișinău
Regiunea gării de Nord, a gării Feroviare sunt considerate a fi cele mai poluate în Chișinău din punct de vedere a calității aerului. Următoarele regiuni ca grad de poluare sunt…

Potrivit datelor Centrului de Monitoring al Calității Aerului Atmosferic și Radioactivității Mediului (CMCAARM) aerul din municipiul Chișinău este poluat. „În oraș nu există nici o zonă care să nu fie atinsă de poluare” afirmă Violeta Bălan, șefa CMCAARM.

Principalul poluant a aerului prezent în Chișinău este dioxidul de azot. Violeta Bălan susține că zilnic la cel puțin unul din cele șase puncte de observații se observă o depășire a concentrației de dioxid de azot în aer peste Concentrația Maximă Admisibilă (CMA). De asemenea aerul mai este poluat și cu extensii și aldehida formică.

Menționăm că dioxidul de azot face parte din clasa a II fiind  un poluant periculos cu efecte negative asupra sănătății umane. Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Cei mai afectați sun copii și persoanele care suferă de maladii cronice ale aparatului respirator, circulator sau a bolilor cardiace.

Poluarea aerului cu dioxid de azot conţine o ameninţare nu numai pentru sănătatea umană, dar provoacă şi daune ecologice pentru mediul ambiant. Efecte dioxidului de azot asupra plantelor duce la înălbirea frunzelor, ofilirea florilor, fructelor şi încetarea creşterii lor. Animalelor le poate provoca boli pulmonare, care se aseamănă cu emfizemul pulmonar, iar expunerea la dioxidul de azot poate reduce imunitatea animalelor, provocând boli precum pneumonia şi gripa.

Principala sursă de poluare cu dioxid de azot în Chișinău sunt automobilele. Șefa centrului de monitorizare a calității aerului explică că inexistența obligativității unui control ecologic al mașinilor și lipsa unor standarde euro duc la poluarea aerului.

Totodată dioxidul de azot este eliminat practic  de la toate întreprinderile existente. Principalele surse de oxizi de azot sunt procesele de ardere la temperaturi înalte a diferitor tipuri de combustibil (gaze naturale, cărbune, benzină, ulei, motorină) în centralele termice, boilere, instalaţii industriale. Circa 90% din toate emisiile de oxizi de azot în atmosferă sunt legate de arderea combustibilului.

 În plus calitatea aerului depinde foarte mult de condițiile atmosferice, astfel în perioada trecerii de la un sezon la altul (toamna și primăvara) calitatea aerului este mai scăzută. Schimbarea direcției vântului, ceața dar și alți factori meteorologici duc la formarea unei bariere pentru masele de aer poluat.

 

Aici harta Chișinăului care arată Nivelul de poluare a aerului atmosferic în mun. Chișinău