Compost la tine acasă din deșeuri organice
O alternativă la arderea frunzelor este transformarea lor din materie organică în compost, un bun îngrășământ pentru sol și culturile vegetale.
Compostul, ca rezultat final al procesului de descompunere, este un material stabil și igienic, similar cu humusul din pădure, care poate fi folosit ca îngrășământ natural, evitând astfel necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice. El este adăugat pe sol pentru a-i îmbunătăți proprietățile acestuia din urmă. Adăugarea de compost pe sol este considerată ca fiind un mod natural de a-i crește fertilitatea și de ai reface calitatea.
Lilian Pînzari, inspector superior al Inspectoratului Ecologic din Drochia explică că pentru a face un compost este nevoie de o locație potrivită în grădină sau în livadă, cutie de compost; furcă, săpăligă sau orice altă unealtă pentru amestecare; apă; resturi de bucătărie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curățarea locuinței etc.) și desigur deșeuri vegetale din gradină(resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarbă, resturi de flori etc).
Pentru a realiza compostul trebuie să adunați în grămadă resturi vegetale până când obțineți o grosime a stratului de resturi de 10‐15 cm. Acesta este de fapt un strat de bază pentru restul deșeurilor din procesul de compostare. Procesul de compostare se poate activa adăugând compost finit, pământ, gunoi de grajd sau câte puțin din fiecare.
Odată ce „patul” format de resturi din grădină este terminat, puteți să începeți să adăugați deșeuri organice de bucătărie amestecate cu deșeuri din grădină. Cel mai bine este să adăugați o găleată și jumătate sau chiar două găleți de resturi de grădină la fiecare găleată de deșeuri de bucătărie pe care o goliți în cutia de compost. Resturile vor fi diferite, în funcție de anotimp, astfel vara vor predomina deșeurile de fructe și legume, bogate în azot, iar toamna vor predomina frunzele uscate, crengile și iarba cosită.
În timpul procesului de compostare, datorită activităților microorganismelor din amestec, temperatura deșeurilor amestecate în cutie poate crește. Acest lucru este un aspect pozitiv.
Pentru a favoriza procesul și a menține amestecul aerat, trebuie de amestecat compostul o dată sau de două ori pe săptămână. Este suficient să amestecați doar jumătatea superioară a amestecului de deșeuri. Totodată e necesar să adăugați apă în amestec atunci când observați că acesta este uscat. Odată ce ați umplut cutia de compost, puteți începe să colectați compost de pe fundul cutiei. Un compost foarte bun aveți după aproximativ 5 luni.