Cu ce proiecte au venit participanţii la târgul ideilor eco-responsabile
La târg au fost prezentate zece proiecte în domeniul eficienţei energetice. Între acestea, şi construcţia unei mini hidrocentrale electrice pe râul Răut. Aceasta ar putea asigura cu energie electrică peste 150 de case din satul Vărvăreuca, raionul Floreşti. ”Investiţiile pentru acest proiect sunt de peste patru milioane de lei. La momentul actual, timp de 8 luni de zile noi suntem gata pentru a valorifica potenţialul râului de a căpăta energie electrică, de la momentul investiţiei”, a declarat unul dintre participanții la târg, Gheorghe Grecu. Un alt participant la târg a venit şi cu soluţii moderne de izolare termică şi fonică a construcţiilor, care ar contribui la minimizarea cheltuielilor pentru încălzirea locuinţelor.
“Am vrea să aducem o tehnologie, o fabrică pentru producerea amestecului semi-uscat pentru tencuieli, care conţine ciment, produs chimic care se numeşte TEK, care îl creează mai uşor şi bule de polistiren care îi dă capacitatea aceastuia de a fi izolator termic şi fonic totodată. Investiţiile de care am avea nevoie sunt de circa205 000 de euro”, a spus un alt participant la târg, Gheorghe Dodon. În acest an, la concurs s-au înscris 21 de participanţi, iar statul este gata să vină cu garanţii financiare pentru cei care îşi vor găsi un investitor. ”Pentru prima dată statul vine cu suport anume în domeniul eficienţei energetice pentru sectorul privat cu suma de 100 de milioane de lei, anume în vederea acoperirii riscurilor financiare”, a precizat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan.
Moldova Ecoenergetică este un concurs aflat la a treia ediţie. Scopul desfăşurării lui este de a susține dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Pentru următorii ani Uniunea Europeană va aloca peste 42 000 000 de euro pentru susţinerea sectorului energetic.