Energia regenerabilă cu paşi fortificatori în Republica Moldova

Energia regenerabilă cu paşi fortificatori în Republica Moldova
Energia regenerabilă şi eficienţa energetică sunt printre principalele obiective ale proiectului Clin, care vor contribui atât la durabilitatea mediului înconjurător cât şi la combaterea schimbărilor climaterice. Astfel mai multe organizaţii…

Proiectul se îndreaptă spre crearea unei reţele de organizaţii regionale care vor promova eficinţa energiei în localitatea lor. Este un proiect internaţional la care participă mai multe ţări printre care Molova, având ca coordonator Centrul Republican pentru Copii Gutta- Club, Ucraina cu coordonatorul organizaţia ECOCLUB, dar şi Armenia şi Gruzia.

„Ne străduim în aşa fel ca asociaţiile obşteşti care muncesc în această sferă să deţină cât mai multe informaţii dar şi să acumuleze experienţă în domeniu”, a spus Andrei Martiniuc, preşedintele consiliului organizaţiei obşteşti ECOCLUB din Ucraina.

Din Moldova fac parte 6 organizaţii care voi fi instruite în cadrul unui training din trei etape: prima etapă a fost vara în Ucraina, a doua etapă în Moldova iar cea d-ea treia etapă în Ucraina şi se va axa anume pe eficienţa energetică, metode şi legislaţiia Moldova-Ucraina.

Experţii din Ucraina cât şi din Germania  au povestit despre experienţa lor şi ce fac ei pentru a  îmbunătăţi acest domeniu. „Ca activişti civici ne este foarte interesant cum se petrece aceasta în Moldova. În Moldova legislaţia funcţionează înaintea legilor din Ucraina în privinţa eficienţei energetice”,a mai spus Martîniuc.

În urma trainingului, trei cele mai bune organizaţii vor primi câte un grant în realizarea proiectelor propuse.

Energia eficientă atât pentru Ucraina cât şi pentru Moldova este una dintre cele mai importante domenii de care trebuie să se ocupe. Ridicarea nifelului energiei eficiente este problema cheie în ridicarea  nivelului de trai. Cea mai importantă problemă  este faptul că trăim în epoca unde au loc cele mai multe schimbări climatice, rezultat a eliminărilor de gaze şi tăierile ilicite de păduri. Schimbările climatice sunt cauzate anume de faptul că noi ardem petrol, cărbune care contribuie la creşterea nivelului de concentraţie în atmosferă care au efecte negative asupra mediului.