Expert: Moldova are nevoie urgent de o uzină pentru reciclarea deșeurilor menajere

„Construcția unei întreprinderi de reciclare în Moldova este frînată numai din cauza că nu există un cadrul legislativ în domeniul colectării și reciclării deșeurilor menajere. Noi practic stăm pe bani,…

Interlocutorul a precizat că „în țară deja peste 30 de agenți economici se ocupă de colectarea deșeurilor, pe care după sortare le vînd”. „Doar cîteva firme, inclusiv asociația pe care o conduc, se ocupă de colectarea și transmiterea deșeurilor pentru reciclare ecologică. Mai precis, pînă acum noi colectam de la populație deșeuri electrice și electronice, după care le expediam la reciclare în România. Din acest an ne vom ocupa de colectarea aproape a tuturor felurilor de deșeuri”, scrie Noi.md.

„Noi în Moldova pur și simplu în mod stupid ardem anvelopele de automobile, care ar putea servi în calitate de materie primă excelentă pentru fabricarea benzilor de alergare și altor mărfuri utile. Cauciucul la noi în genere nu se reciclează, la fel și sticla tehnică, care ar putea servi în calitate de material pentru producția plăcilor de trotuar, ceea ce ar reduce semnificativ costul lor de preț. Noi nu reciclăm cutiile de conserve și lămpile luminiscente, care pot fi reciclate destul de convenabil, la fel ca în România, nemaivorbind de întreaga Europă”, a subliniat expertul.

Potrivit lui Iulian Gamureac, „nu este mare lucru de construit, pentru început, o uzină de reciclare a deșeurilor cu investiții de 10 milioane de euro”. „Această uzină ne va permite nu doar să reciclăm deșeurile noastre în diferită materie primă, dar și să salvăm Moldova de o catastrofă ecologică. De menționat, că există și un investitor străin dispus să investească în această afacere. Numai că cine va investi bani în lipsa unui cadru legislativ în domeniul respectiv?! Trebuie de precizat că un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Mediului încă anul trecut, însă documentul așa și nu a ajuns în Parlament.

De fapt, nu trebuie să inventăm bicicleta, or, directivele de recomandare ale UE în acest domeniu deja sînt implementate în România, așa că nici nu e nevoie să le traducem din engleză. Așteptăm investirea noului guvern și deciziile lor în această direcție. Și atunci sînt convins că carul se va urni din loc”, a conchis Gamureac.

Sursa: noi.md.