Expoziția-itinerantă „Apele Moldovei” la Cimișlia

O expoziție de 40 de imagini ce reprezintă râurile R.Moldova a fost găzduită, pe durata a peste două săptămâni, de Muzeul de Etnografie, Istorie și Artă din orașul Cimișlia. Majoritatea imaginilor sunt semnate de Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Inaugurată la 21 februarie, expoziția fotografică „Apele Moldovei” a reuşit să capteze interesul locuitorilor din oraş, dar şi din satele raioanelor Cimişlia şi Basarabeasca.

Alexandru Bulat, directorul Muzeului din Cimișlia, mărturiseşte: „E o mare surpriză pentru vizitatori să vadă Nistrul, Prutul, Cogâlnicul, Răutul, Ciuhurul, Racovăţul, Draghiştea prin ochii şi aparatul de fotografiat a dlui Alecu Reniţă. E o altă Moldovă, una neobişnuit de frumoasă şi atrăgătoare, o Moldovă care ne invită s-o cunoaştem şi s-o preţuim. Mai toţi vizitatorii, iar până în prezent am avut numeroase grupuri de elevi, mă întreabă cu uimire, dacă imaginile sunt făcute, cu adevărat, în Moldova? Ne bucurăm mult că autorul expoziţiei ne-a lăsat fotografiile până în 12 martie curent. Îndeosebi, elevii, sunt cei care îşi doresc, după călătoria imaginară, să se ducă să vadă cu ochii lor, frumuseţea peisajelor modelate de râurile Moldovei”.

Potrivit lui Alecu Reniță, președintele MEM, expoziția prezintă cele mai frumoase peisaje riverane naționale, aducând cu ele o parte însemnată din măreția și bogăția patrimoniului natural al spațiului românesc. „Văzute împreună, în cele trei săli spațioase ale muzeului, râurile Moldovei par desprinse dintr-o Grădină a Domnului, oferindu-le cimișlienilor  poate cea mai frumoasă poveste în imagini despre tot ce înseamnă pământul Basarabiei”, a remarcat autorul expoziției.

Alecu Reniţă la o întâlnire cu vizitatorii expoziţiei „Apele Moldovei” din oraşul Cimişlia
Alecu Reniţă la o întâlnire cu vizitatorii expoziţiei „Apele Moldovei” din oraşul Cimişlia

Menţionăm că expoziţia foto „Apele Moldovei” este itinerantă şi va fi prezentă în mai multe localităţi din republică. Până a ajunge la Cimișlia, expoziția a fost prezentată în câteva instituții educaționale din Glodeni.

Mişcarea Ecologistă din Moldova aduce sincere mulţumiri Agenţiei austriacă şi Agenţiei elveţiene de dezvoltare pentru susţinerea organizării expoziţiei itinerante în cadrul proiectului „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă”.

Cu vizitatorii expoziţiei „Apele Moldovei” din oraşul Cimişlia
Cu vizitatori ai expoziţiei „Apele Moldovei” din oraşul Cimişlia

La 22 martie 2019, expoziția va fi prezentată la Conferința națională „Nici un râu fără atenție!” care va avea loc în Chișinău, iar la 29 martie fi vernisată la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Soroca. Ulterior, expoziția va ajunge și în alte orașe din R. Moldova.

 

MEM_proiect ADA
MEM_proiect ADA

Articolul Expoziția-itinerantă „Apele Moldovei” la Cimișlia apare prima dată în Ecopresa.