Gheţarii din Noua Zeelandă şi-au schimbat culoarea din cauza incendiilor din Australia

Fumul degajat de incendiile de pădure din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la mii de kilometri, iar gheţarii, care în mod normal sunt albi, au căpătat o nuanţă de culoarea caramelului, potrivit serviciilor de meteorologie şi fotografiilor de pe reţelele de socializare, informează AFP, citat de news.ro.

Acest fum, care degajă un miros înţepător, a apărut în zonă prima dată miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a apărut ca un glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.

„Se poate vedea clar acest fum, care a parcurs în jur de 2.000 de kilometri de-a lungul Mării Tasmaniei”, a indicat pe Twitter serviciu neo-zeelandez de prevenire meteorologică.

„În regiunile cele mai afectate, vizibilitatea este scăzută, la 10 kilometri”, potrivit aceleiaşi surse.

ghetar-3

„Putem simţi cu adevărat mirosul de ars, aici, la Christchurch”, un oraş situat pe coasta de est a Insulei de Sud a Australiei”, a scris o utilizatoare pe Twitter.

O altă femeie, Rachel, a publicat o fotografie cu gheţarul „Franz Josef”, situat la mai mult de 2.000 de kilometri, unde albul imaculat a căpătat nuanţă maronie. „Lângă gheţarul Franz Josef. Zăpada „caramelizată” este cauzată de praful de la incendiile de pădure”, a scris ea miercuri.

Actorul neo-zeelandez Jemaine Clement a publicat o fotografie cu un soare auriu. „De-a lungul întregii Noi Zeelande, fumul de la incendiile australiene în atmosferă ne oferă acest soare straniu”, a comentat el.

Incendii violente au cuprins Australia din septembrie. Focarele au fost intensificate marţi, în sud-estul teritoriului, din cauza condiţiilor meteorologice favorabile.

Articolul Gheţarii din Noua Zeelandă şi-au schimbat culoarea din cauza incendiilor din Australia apare prima dată în Ecopresa.