Grădina Publică din Chișinău, țintă a intereselor economice

Grădina Publică din Chișinău, țintă a intereselor economice
Judecătoria Centru a decis că firma „Finpar Invest” poate construit un imobil cu 18 etaje în locul Cafenelei „Guguță” din centrul capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul.

 Reprezentanţii Consiliul Municipal Chişinău şi cei ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-au declarat nemulţumiţi de decizia luată de judecător şi o vor ataca în instanţă superioară.  Iar un grup de locuitori ai Chișinăului a lansat o petiție online prin care cer proprietarilor „să-și revizuiască decizia și să propună un alt proiect care ar corespunde statutului de monument protejat al locului, profilului ecologic, cultural și comunitar al acestui spațiu”, iar cetățenilor „să participe la consultări publice pe marginea acestui proiect”. „În cei 200 de ani de la existență, care au trecut de la fondarea Grădinii Publice, aceasta ar fi prima construcție care ar ieși din cadrul legal existent, bunului simț, care nu s-ar înscrie în contextul Grădinii și care ar prejudicia integritatea spațială și vizuală a acestui monument de arhitectură peisagistică urbană de unicat pentru Republica Moldova”, se arată în textul petiției.

Primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a calificat decizia instanței de judecată „ca fiind ilegală”. „Ne vom judeca mai departe. Primăria Chișinău nu va elibera acte permisive pentru a schimba destinația unei cafenele dintr-un parc într-un bloc locativ”, a menționat edilul.

Pe 27 februarie 2015 de la ora 14.00, în incinta Preturii sectorului Buiucani (str. Mihai Viteazul, 2, Sala de Ședințe), vor avea loc consultări publice pe marginea proiectului construcției unui hotel pe teritoriul istoric Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în locul cafenelei „Guguță”.

Petiția o puteți găsi AICI.