Grădina tropicală de la Ialoveni
Primul puiet de lâmâi l-a primit de la o rudă, cu 27 de ani în urmă. De atunci, agronomul Ion Gândea investește timp și pasiune în serele cu fructe tropicale. Mai mult, el are grijă ca citricele să fie sută la sută ecologice. ”Eu știu că este pur ecologic. Niciun fel de chimicat. Îngrășăminte dăm începând de la cenușa de lemn și nu de brad, dar de stejar, tei”, a spus agronomul. Și soția agronomului cunoaște secrete pentru ca fructele din sere să crească frumos.
“Eu îl susțin. El așa le iubește. Eu spăl frunzulițele. Pun și fetele să mă ajute. Ca să nu le stropim cu chimicate le spălăm cu ceva moale să fie curățele, frumușele”, a explicat Raisa Gândea. Nepoatele soților Gândea sunt cele mai fericite, căci lâmâia și celelalte fructe exotice le ajută să-și asigure organismul cu vitaminele necesare, pe tot parcursul anului: “Mănânc lămâi, pentru că ele ajută la sănătate. Când pun lâmâia în ceai, el devine mai aromat”.
Vecinii apreciază munca familiei Gândea și spun că vin prin ospețe mai des, deoarece lâmâia de Ialoveni face deosebit de aromat: “Am mâncat, sunt foarte bune. Tot timpul mă servesc. Ne întâlnim deseori la zi de naștere, în companii. Chiar la un ceai”. Bărbatul nu și-a transformat pasiunea într-o afacere, pentru că, spune el, fructele îi sunt prea dragi pentru a le vinde.