În curând va fi anunțat cel de al treilea apel al Programului de granturi „Management durabil al terenurilor”

      În curând va fi lansat cel de al treilea apel al Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului MAC-P, datorită căruia fermierii își vor putea restitui până la jumătatea din cheltuielile efectuate pentru aplicarea practicilor și măsurilor de conservare a solului sau echipamente No-till și Strip-till. Suma maximală a grantului oferit este de 20 mii dolari.

    Agricultorul din satul Mândrești, r-nul Telenești Timofei Căldare este specializat în creșterea prunelor, cireșelor și merelor. El a reușit să aplice în livezile sale mai multe practici de management al terenurilor – construcția a trei bazine de captare a apei de ploaie, aplicarea înierbării în fâșii a livezii de prun, iar anul curent a sădit circa un km de fâșii forestiere din nuc și aronie.

fer.lkhe

”În câțiva ani am reușit să construim trei bazine de captare a apei de ploaie, care ni-au permis să asigurăm un sistem de irigare prin picurare pe o suprafață de peste 40 de hectare de plantații. Deoarece livezile sunt plantate pe dealuri, pentru a nu permite eroziunea solului în livada, am decis să sădim iarba în fâșii. Aș vrea să specific, că toate aceste acțiuni le-am făcut cu suportul științific al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală ” , ne-a comunicat Timofei Căldare.

    ”O altă dorință de a noastră a fost să plantăm și o livadă de nuci, dar colegii de la ACSA ne-au convins că copacii de nuc cel mai bine cresc în fâșii, și asta pe de o parte ne va da roadă de nuci, pe de alta ne apără câmpurile de grâu de vânt și păstrează umiditatea solului. În anul acesta doar am început plantarea perdelelor forestiere din nuci și aronie. În următorii 2-3 ani ne-am pus obiectivul să sădim până la 20 de hectare de perdele forestiere, iar posibilitatea de a ne reîntoarce până la $20 mii ne motivează și mai mult”, a zis fermierul din Mândrești.

   Programul de granturi post-investiționale Managementul Durabil al Terenurilor (MDT) a fost lansat în 2014, fiind organizate două apeluri de selectare a dosarelor. Astfel, 91 de fermieri au primit suport financiar nerambursabil pentru aplicarea practicilor și masurilor de conservare a solului și procurarea echipamentelor și tehnicii agricole care corespunde conceptului de management durabil al terenurilor.

fgnhgs

Au fost acordate granturi în suma totală de 13,9 mln. lei, care vine să compenseze o jumătate din prețul achitat de către fermieri pentru peste 130 unități de tehnică și utilaje agricole procurate în 2013-2014. În lista utilajului compensat se regăsește – 35 tocătoare și cositori, 30 stropitori, 27 semănători, 8 freze, cultivatoare și scarificatoare, 7 distribuitoare de îngrășăminte, 5 combinatoare etc.

    Săptămâna curentă, pentru a veni în ajutorul fermierilor care își doresc să participe la Programul MDT, ACSA a elaborat Ghidul ”Managementul durabil al terenurilor” în care poate fi regăsită informația comprehensivă despre tehnologii No-till și Strip-Till, fâșii vegetative de filtrare, cultivarea pe contur, managementul integrat al dăunătorilor, perdele forestiere de protecție, măsuri agro-forestiere, măsuri hidrotehnice, sisteme de captare a apei de ploaie, etc. Versiunea electronică a Ghidului poate fi găsită pe pagina web a Unității de implementare și monitorizare a proiectelor în agricultură finanțate de Banca Mondială: http://www.capmu.md/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=55&lang=ro.