În Republica Moldova va fi permisă incinerarea deșeurilor, în condiții controlate riguros

În Republica Moldova va fi permisă incinerarea deșeurilor, în condiții, însă, riguros controlate. Un proiect  de modificare a legii deşeurilor, în  acest sens, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, o parte din acestea vor putea fi arse în instalaţii speciale. La proiectarea, construcția și exploatarea se va ține cont de normele în construcții, dar și de cerințele de protecție a mediului.

Livrarea și recepționarea deșeurilor la instalațiile de incinerare va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție ce asigură prevenirea sau limitarea poluării aerului, solului, apelor de suprafață și subterane, dar și a altor efecte negative asupra mediului și sănătății umane.

Incinerarea și coincinerarea deșeurilor va fi permisă doar în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu. De asemenea, modificările legislative prevăd că emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor să nu depășească valorile-limită de emisie prevăzute de actele normative. Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova va fi interzisă incinerarea sau coincinerarea anvelopelor uzate, întregi și tăiate.

Potrivit Moldpres, până în prezent, incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență era interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală.

 

Articolul În Republica Moldova va fi permisă incinerarea deșeurilor, în condiții controlate riguros apare prima dată în Ecopresa.