În Rusia și Statele Unite ciripitul păsărilor a devenit o terapie folosită în clinicile de sănătate
Muzica aceasta plină de bucurie care ne vrăjeste încă de la primii pasi făcuți în libertatea naturii este cea mai sinceră de pe pământ. Poate din această cauză, ea ne unge sufletele și ne însănătoșește ca un balsam tămăduitor. Ornitologul rus Valerii Dimitrievici Ilicev, cercetător si doctor în știinte biologice, și-a dedicat toată viața studierii păsărilor și crede că trilul lor poate deveni un veritabil medicament pentru numeroase suferințe.
Desi nu există deocamdată dovezi științifice, Ilicev explică fenomenul printr-un mecanism psihologic. Starea de încantare provocată de cantecul păsărilor comută întregul organism, activitatea tuturor organelor interne, pe frecvența trilurilor. Chiar și pragmaticul stomac își are propriile preferințe muzicale, o frecvență de rezonanță la care este deosebit de sensibil. Când frecvențele corespund, activitatea unui organ sau chiar întreg organismul își îmbunătățeste starea de sănătate.
Cântecele păsărilor au efecte diferite în funcție de diversitatea lor: unele calmează, altele creează buna dispoziție, iar altele acționează ca niște somnifere.
* Trilul privighetorii (Luscinia megarhynchos), compus din sunete joase, alternând cu note subțiri, din secvențe scurte sau lungi “doinițe” , se aude de la mare distanță. El revigorează, ridică moralul, ne insuflă încredere în noi înșine, sporește puterea de muncă, tratând cu succes stările depresive, nevrozele, migrenele și toate durerile de cap, și îmbunătățește activitatea tuturor organelor interne.
* Trilul, ca de flaut, al pitulicei (Phylloscopus sp.) acționează în mod similar.
* Repertoriul sturzului viilor (Turdus iliacus) calmează sistemul nervos, scade tensiunea, combate spasmele vasculare și acționează benefic asupra activității cardiace.
* Trilul mierlei (Turdus merula), calm, lin și melodios, este soluția pentru stările de agitație, palpitații sau hipertensiune.
* Trilurile canarului (Serinus serinus), ale presurei (Emberiza sp) sau ale cintezoiului (Fringilla coelebs), cu ritmul lor cadențat, potolesc aritmia cardiacă.
* Cântecele vesele și sonore ale scatiului (Carduelis spinus) și ale sticletelui (Carduelis carduelis) tratează nevrozele, stările psihopatice și întețesc activitatea întregului organism.
* Vibrațiile cântecului măcăleandrului (Erithacus rubecula) calmează durerile de cap, de inimă și de articulații și combat spasmele hepatice și gastrice. Iar trilul lui în prag de seară aduce somnul liniștit.
Nu e suficient să cunoaștem puterea vindecătoare a ciripitului păsărilor. Este important ca atunci când mergem în pădure sau în parc să știm să deosebim glasul zburătoarelor care ne sunt de folos pentru sănătate și să ne concentrăm atenția asupra lui. Pentru aceasta, mai întâi trebuie să ascultam repertoriul fiecărei specii de păsări, înregistrat separat, pe CD-uri, care se găsesc în toate magazinele de muzică, pentru ca apoi să le recunoaștem pe viu. O metodă foarte utilă, ieftină și la îndemână, este să ascultăm înregistrările video de pe youtube, sau înregistrările audio urcate pe diverse site-uri în domeniu: Xeno-canto, E.Nature, All about birds.
Pe vremuri, în Rusia era o tradiție de a crește în colivii grauri, ciocârlii și canari. În timpul lui Petru I, la toate birturile din Moscova, mesenii erau înveseliți cu triluri vesele de păsări. Însuși țarul stătea și le asculta ore întregi. De altfel, mai marele Rusiei era întotdeauna însoțit de o mierlă gulerată (Turdus torquatus). În aceeași epocă, era la modă să se prindă pițigoi, care deveneau profesori de muzică pentru canari. Puțini sunt cei care știu că frumosul și auriul canar vine pe lume înarmat cu un arsenal de sunete foarte sărac. Dar dacă se află un timp în preajma unei păsări-profesor (cum ar fi, spre exemplu, pițigoiul cu trilul lui cristalin, care amintește de clinchetul unui clopoțel sau melodioasa presură), canarul învață diversele lor cântece și, ca un bun muzician ce este, le prelucrează linia melodică și le interpretează într-un stil original. În Rusia, există și un conservator special pentru canari și privighetori, unde aceste păsări ascultă CD-uri cu melodiile unor soliști virtuozi, pe care apoi le repetă, ajungând la rândul lor, maestre. Ornitologii afirmă că păsările nu sunt indiferente nici față de performanțele din domeniul tehnologiei. Unii soliști înaripați și-au completat repertoriul cu melodiile de apel ale telefoanelor mobile, răspândite în prezent peste tot, alarme de mașini, sunete de deschidere a camerelor foto (Pasărea liră – Menura sp.).
După un schimb de experiență în Statele Unite, doctorul Valerii Dimitrievici Ilicev, întorcandu-se in Rusia, a creat un centru de reabilitare bioacustică într-un spital din apropierea Moscovei. Pacienții de acolo ascultă compoziții de triluri înregistrate pe CD-uri și metoda dă rezultate.