Jurnalism de mediu: scriem pentru a responsabiliza
Instruirea este concepută să îmbine aspectele teoretice cu cele practice, să dezvolte şi consolideze abilităţi de abordare a subiectelor de mediu, întru reflectarea bunei guvernări şi a politicilor de mediu. Participanții combină aspectele teoretice şi practice, cu vizite pe teren şi intervievarea responsabililor din domeniu.
“Tematica de mediu nu este una valorificată pe deplin, ba chiar foarte puțin de către noi, jurnaliștii. Văd această instruire drept o oportunitate excelentă de a învăța lucruri noi și de a aborda altfel tematica mediului”, menționat Natalia Voinotinschi, TRM.md
“Vreau să cunosc mai bine tot ceea ce ţine de jurnalismul de mediu, termeni specifici, informaţii pentru teme de articole, alte dedesubturi ale domeniului etc. În viitorul apropiat vreau să realizez câteva investigaţii ce ţin de domeniul ecologic”, a spus Veaceslav Aftene, IaloveniOnline.md.
“Sunt studentă la jurnalism, dar la orele de curs, cu părere de rău, nu abordăm tematica mediului, fapt ce m-a determinat să aplic la acest training”, a remarcat Ana Șușu, studentă la Jurnalism în or. Bălți.
“Prin participarea la acest training îmi doresc a cunoaste mai bine domeniul mediului, specificul jurnalismului de mediu”, a menționat Andrei Bargan, Media TV Cimișlia.
Instruirea este parte a proiectului „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, realizat de AJMTEM, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană. Scopul proiectului este de a consolida relaţia dintre jurnaliştii de mediu, instituţiile statului şi autorităţile de mediu din Republica Moldova, de a consolidarea capacităţile jurnaliștilor de mediu întru reflectarea bunei guvernări de mediu şi a politicilor de mediu din Republica Moldova.
Despre AJMTEM:
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) este o organizație neguvernamentală, fondată în anul 1995, non-profit, apolitică, creată de jurnalişti, iar aria de activitate cuprinde întreg teritoriul R. Moldova. AJMTEM întruneşte jurnalişti de mediu din R. Moldova, care, prin organele de presă pe care le reprezintă, se implică în informarea şi conştientizarea ecologică a populaţiei; iniţiază şi desfăşoară campanii în mass-media pentru salvarea monumentelor naturale, protejarea şi extinderea ariilor protejate; colaborează şi cooperează cu diverse ONG-uri din R. Moldova şi de peste hotare.