Lacul Ghidighici amenință capitala

Lacul Ghidighici amenință capitala
Starea avariată a barajului lacului Ghidighici poate provoacă inundații de proporții. Cel puțin așa susține Serviciul de Informaţii şi Securitate într-o atenționare adresată Președinției și Guvernului prin care cer să…

Gheorghe Brega, premierul interimar  susține că barajul poate exista încă mulți ani.  „Sunt fisuri, sunt probleme dar nu e atât de grav. Problema este că acest baraj a fost în gestiunea Societăţii vânătorilor şi pescarilor. Problema este în pază, sunt civili care nu sunt dotaţi şi nu-şi fac treaba cum trebuie. Dacă va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate va fi necesară hotărârea ca acest dig să fie păzit de armată”, a declarat premierul interimar în urma unei vizite efectuate astăzi, 9 decembrie.

În același timp, autorităţile de mediu au tras  și trag  semnalul de alarmă susținând că în cazul în care construcţia hidrotehnică nu va fi consolidată, aceasta ar putea ceda sub presiunea apei.  În cazul în care se rupe barajul, se vor scurge aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă și vor fi afectate peste 750 de hectare. Astfel, vor fi inundate localitățile din lunca Bâcului, o parte din municipiul Chișinău și unele sate din raionul Anenii Noi.  

Viceministrul Mediului, Victor Morgoci  a declarat că barajul  este un obiect strategic, iar informaţia venită de la SIS trebuie să ne responsabilizeze. „ Reparaţii capitale la acest baraj nu au fost de mulţi ani”, a declarat Morgoci. Afirmația este susținută și de Arcadie Călăraș, Directorul Agenţiei „Apele Moldovei” care spune că barajul lacului Ghidighici nu a mai fost reparat de mai bine de 40 de ani.  „Timpul și-a lăsat amprenta atât asupra plăcilor de beton, cât și a fundamentului care a fost spălat de apă”, a precizat directorul de la Apele Moldovei. 

Totodată menționăm că din volumul total al lacului Ghidighici, de aproximativ 40 de milioane de metri cubi, jumătate este apă, iar jumătate-nămol care conține pesticide, toxine și metale grele.