Legalizarea distrugerii peisajelor din arealul Stâncilor Prutului pe agenda Guvernului

Legalizarea distrugerii peisajelor din arealul Stâncilor Prutului pe agenda Guvernului
Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 2 martie 2016 a fost inclusă o chestiune ce vizează legalizarea distrugerii unui spaţiu din arealul Stâncilor Prutului, zonă în care se…

Terenul se află în proprietatea SRL „Feodora”, care l-a cumpărat în 2014 de la primăria Zăicani. Amplasat la granița dintre satele Zăicani și Pociumbeni, lotul reprezintă un teren stâncos, acoperit cu vegetație, parte a unui lanț de monumente din partea de Nord-Vest a Republicii Moldova de o deosebită valoare, cunoscute sub numele de „Stâncile Prutului”. Imagini din satelit ne arată clar că până la adoptarea sau nu a HG, terenul vizat deja a fost transformat în cariera de piatră.

Peste 386 mii de lei a plătit SRL „Feodora” pentru „legalizarea” carierei pe suprafața de un hectar din arealul numit Toltrele Prutului. Suma a fost achitată în bugetul de stat, fiind destinată compensării pierderii cauzate de excluderea terenului cu suprafața de 0,9257 ha din circuitul agricol.

Hotărârea de guvern propusă spre aprobare are tot dosarul complet, inclusiv avizele pozitive ale Inspectoratului Ecologic de Stat al Ministerului Mediului nr. 1795 din 15.10.2014, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale a Ministerului Mediului nr. 962/04 din 24.09.2014. Și Ministerul Mediului a avizat, fără obiecții, proiectul în cauză, fără a lua în calcul peisajul şi valoarea naturală a acestui obiectiv.

Proprietarul terenului în folosul căruia se dorește această schimbare este Valentin Percic, administratorul SRL „Feodora”, afacere înregistrată în 1996. Potrivit informațiilor publice, activitatea de bază a companiei este transportul auto de călători în folosul public. Dar, printre activitățile nelicențiate ale companiei găsim și extracția nisipului și a pietrișului.

Valentin Percic a fost implicat, pe parcursul ultimilor ani, în câteva scandaluri și dosare. În anul 2010 acesta a fost vizat într-un scandal cu scoaterea zăcământului natu­ral de nisip-prundiş dintr-o carieră din satul său de baștină, Costuleni. În 2009 Valentin Percic a fost reținut de poliție fiind suspectat  de sustragere în proporţii deosebit de mari şi păstrare ilegală a armelor. Potrivit unui comunicat al MAI, s-a stabilit că Valentin Percic, activând în calitate de director la firma „Feodora” (specializată în afaceri imobiliare), în perioada anilor 2007-2008, prin înşelăciune şi abuz de încredere, falsificând documente oficiale, a sustras de la cetăţeni mijloace băneşti între 5000 şi 20000 de dolari. În rezultatul percheziţiei de specialitate la domiciliul acestuia au fost depistate două arme de vânătoare şi una de tip „SCS” , peste 300 de cartuşe cu calibrul 7,62 pentru pistol automat de tip „Kalaşnikov”, deţinute ilegal. Directorului SRL-ului „Feodora” i s-a inițiat o cauză penală, conform legii o persoana culpabilă de comiterea unor asemenea fărădelegi riscând închisoare de până la 25 de ani.

„Este incredibil cum sub masca schimbării destinaţiei terenurilor agricole agenții economici ajung să legalizeze distrugerea monumentelor naturii din Republica Moldova. În partea de Nord-Vest a Republicii Moldova obiective de o valoare științifică, ecologică și culturală inestimabilă, printre care și acest teren vizat în hotărârea de Guvern, nu și-au găsit loc în anexele Legii nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor protejate de stat. Lăsate în afara Legii, stâncile au ajuns pe mâinile unor afaceriști, care le transformă în cariere. Pentru ei sunt niște bolovani de piatră, pentru R. Moldova este un patrimoniu inestimabil”, a declarat Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

„Indiferența reprezentanților guvernului în regiune, corelată cu lipsa unei argumentări legislative care să ofere resorturile necesare protecției acestor locuri, duce la transformarea acestor stânci și a întregului lanț de recife din bazinul hidrografic al Ciuhurului, într-o imensă carieră de piatră, moloz și praf”, a adăugat Alecu Reniță.

Potrivit lui Alecu Reniță, proiectul Hotărârii de Guvern privind modificarea destinației terenului agricol  pentru construcția unei fabrici de concasare și fracționare a pietrei de calcar trebuie scos de pe ordinea de zi a şedinţei executivului, iar cei care au încurajat agentul economic să mutileze peisajul să fie traşi la răspundere.

„Acum, la şedinţa Guvernului, ultimul cuvânt urmează să-l spună dl Valeriu Munteanu, ministrul mediului. De dumnealui depinde soarta unui peisaj deosebit care înfrumuseţează chipul Moldovei şi locurile de basm de malurile Ciuhurului”, a declarat Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Menționăm că pe Ordinea de zi a ședinței Guvernului din 2 martie 2016 sunt incluse, în total, patru chestiuni ce vizează modificarea destinației diferitor terenuri.

UPDATE:

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, s-a autosesizat ca urmare a publicării investigației Ecopresa.md și ne-a declarat că a înaintat solicitarea ca această chestiune să fie scoasă de pe Ordinea de Zi a Guvernului, pentru reavizare. 

 

 

 

Autori: Lilia Curchi & Cristina Straton